Ruski ambasador napustio sednicu SB zbog optužbi Šarla Mišela

Ruski ambasador napustio sednicu SB zbog optužbi Šarla Mišela

Ambasador Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nabenzja napustio je sednicu Saveta bezbednosti tokom obraćanja predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, koji je optužio Rusiju da je invazijom na Ukrajinu izazvala globalnu krizu sa hranom.

Šarl Mišel je rekao da Rusija koristi zalihe hrane kao „stelt projektil“ protiv država u razvoju, terajući ljude u siromaštvo. Ruski ambasador Vasilij Nebenzja odgovorio je da Mišel širi laži.

Ukrajina je veliki izvoznik jestivog ulja i žitarica, kao i Rusija koja takođe izvozi žitarice ali i veštačko đubrivo. Rat u Ukrajini i sankcije Rusiji doveli su do nestašica ovih proizvoda na tržištu i njihovog skoka cena.

„Gospodine Ambasadore Ruske federacije, budimo iskreni, Kremlj koristi zalihe hrane kao stelt projektil protiv zemalja u razvoju“, rekao je Mišel tokom sednice SB u UN u Njujorku.

On je dodao da se dramatične posledice rata u Ukrajini prelivaju na ceo svet. Efekti su, kazao je Mišel, skok cena hrane, koji tera ljude u siromaštvo i destabilizuje cele regione.

„Rusija je jedina odgovorna za tu krizu“, rekao je Mišel.

Istakao je da je svojim očima video milione tona žita zarobljenog u ukrajinskoj luci Odesa zbog blokade od strane Rusije. Mišel je optužio Rusiju i za krađu žita i onemogućavanje sadnje i žetve useva u Ukrajini usled vojnih aktivnosti.

Ruski ambasador reagovao je na ove optužbe tako što je napustio salu. Mišel mu se tada direktno obratio rečima: „Možete da napustite prostoriju, možda je lakše ne slušati istinu“.

Ambasador je rekao Rojtersu da nije mogao da ostane na sednici zbog „laži koje je Šarl Mišel došao da širi“.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je na odvojenom sastanku u UN rekao da Rusija uništava ukrajinsku poljoprivrednu infrastrukturu, a da je u silosima pored Odese zarobljeno oko 20 miliona tona žita, dok zbog ruske blokade u luci stoje brodovi do vrha napunjeni žitaricama.