Sedmi paket sankcija EU da uključi puni embargo na rusku energiju

Sedmi paket sankcija EU da uključi puni embargo na rusku energiju

Ukrajinska strana bi želela da Evropska unija uključi potpuni embargo na ruske energente u sedmi paket sankcija.

„Šta bismo želeli da vidimo u sedmom paketu sankcija? Naravno, vreme će pokazati, ali govorimo o totalnom embargu na ruske energente, odnosno naftovode, ali to zahteva rešavanje niza tehničkih pitanja… govore o gasu“, rekao je Vsevolod Čencov, šef misije Ukrajine pri EU, na onlajn brifingu u ponedeljak, preneo je dopisnik Ukrinforma.

On je napomenuo da je zavisnost nekoliko zemalja članica EU od ruskog gasa i dalje veoma velika, ali je moguće početi sa ograničavanjem upotrebe tečnog prirodnog gasa iz Rusije i raditi na alternativnim isporukama u EU. „Trenutno je u toku veoma aktivan rad na rešavanju ovog pitanja“, rekao je diplomata.

Prema rečima Čencova, ukrajinska strana smatra da bi sedmi paket sankcija trebalo da poveća pritisak na finansijski sektor Ruske Federacije, da uvede dodatne mere za blokiranje ruske flote, zabrani ne samo određene ruske medije, već i onlajn propagandne i dezinformacione sajtove, uvesti sajber sankcije i nastaviti sa pritiskom na predstavnike ruskog establišmenta i biznisa.

„Odnosno, ima još na čemu da se radi. I iako neke od ovih mera nemaju trenutni efekat, zajedno postepeno guše rusku ekonomiju“, rekao je šef Misije Ukrajine pri EU.

Evropska unija je krajem maja uvela šesti paket sankcija Rusiji, a glavni element je napuštanje ruske nafte koja se transportuje morem.

Prema upravnim telima EU, ovaj korak će omogućiti Evropskoj uniji da se odrekne 90 odsto ruske nafte do kraja 2022. godine.