Zelenski: Ukrajina nije spremna da razmatra izvoz žitarica preko Belorusije

Zelenski: Ukrajina nije spremna da razmatra izvoz žitarica preko Belorusije

Ukrajina nije spremna da razmatra opciju izvoza žitarica preko Belorusije.

„Što se tiče Belorusa, ovo je otvorena informacija. Ponuđeno nam je da idemo kroz Belorusiju železnicom. Da. Razumemo koliki je volumen. Razumemo zašto nam je ovo ponuđeno. Nismo spremni da radimo u ovom formatu i pomažemo našim „prijateljskim“ susedima“, rekao je predsednik Vladimir Zelenski novinarima.

Kako je saopšteno, ruski predsednik Putin nazvao je „blefom“ poruku da Rusija koči izvoz žitarica iz Ukrajine, izazivajući prehrambenu krizu, i ukazao na moguće izvozne opcije. Konkretno, najjednostavnija i najjeftinija opcija, po njegovom mišljenju, je izvoz preko Belorusije.

Prethodno je ukrajinski premijer Denis Šmihal optužio Rusiju za namerno pogoršanje globalne prehrambene krize, osudio blokadu ukrajinskih luka i pozvao Ujedinjene nacije i međunarodne partnere da preduzmu odlučnu zajedničku akciju kako bi odgovorili na ove izazove.

Prema podacima Ministarstva agrarne politike i hrane Ukrajine, okupatori kradu ukrajinsko žito na privremeno okupiranim teritorijama. Ukradeno žito se transportuje ili u Rusiju (pre svega iz Harkovske, Donjecke, Luganske oblasti) ili preko privremeno okupiranog Krima (iz Zaporoške i Hersonske oblasti).