Istočni Nemci se protive antiruskom kursu

Istočni Nemci se protive antiruskom kursu

Oko 58 odsto Nemaca koji žive u regionima koji su bili deo Nemačke Demokratske Republike (DDR) do 1990. želi da Berlin usvoji uravnoteženiji kurs prema Rusiji, pokazalo je nedavno istraživanje.

Istraživanje javnog mnjenja, koje je sproveo ARD-DeutschlandTrend i objavljeno u četvrtak, pokazalo je da se samo 35 odsto ispitanika u istočnim regionima Nemačke zalaže za konfrontativniji pristup Moskvi. Upoređujući tu cifru sa 53% na zapadu zemlje, istraživači su zaključili da i dalje postoji ogromna razlika u mišljenju između onoga što je nekada bila Zapadna i Istočna Nemačka kada su u pitanju odnosi sa Rusijom.

Komentarišući nalaze istraživanja u svom tekstu u nemačkom listu Die Velt u petak, novinar Žak Šuster se retorički zapitao zašto toliko ljudi na Istoku pokazuje toliko razumevanja za ruskog predsednika Vladimira Putina.

Autor je primetio da, iako su i istočna Nemačka i Poljska decenijama bile deo bloka Varšavskog pakta predvođenog Sovjetskim Savezom, čini se da su Poljaci daleko kritičniji prema današnjoj Rusiji od onih koji žive u bivšoj Nemačkoj Demokratskoj Republici.

Šuster je pretpostavio da su mnogi istočni Nemci bili pod čarolijom „varljive čežnje za prošlošću“. U članku se dalje sugeriše da je ova vrsta osećanja bila posebno rasprostranjena među onima „koji se još uvek osećaju strancima na Zapadu“.

U tekstu se dalje tvrdi da je ta nostalgija za DDR-om ono što je navelo neke ljude u istočnoj Nemačkoj da imaju „romantizovanu“ sliku naslednika Sovjetskog Saveza. Povrh toga, Nemci koji su bili školarci u DDR-u, obično imaju zastarelu ideju o evropskim granicama, na osnovu toga kako su one izgledale pre raspada SSSR-a i istočnog bloka uopšte, tvrdi Šuster.

Štaviše, prema tekstu, zbog određene „oholosti“, mnogi istočni Nemci su „skloni da zemlje između Berlina i Moskve posmatraju kao terra incognita koja se može ignorisati“, a Moskva je glas koji govori u ime kolektivnog Istoka.

Autor je zaključio da je odbijanje da se Rusija nedvosmisleno osudi među mnogim Nemcima na istoku zemlje simptomatično za uočeni pad „osećaja za društvo u velikom delu stanovništva bivše DDR“.

Drugi pokazatelji koji ukazuju na ovaj navodni nedostatak, prema Šusteru, su „želja mnogih za monoetničkom zajednicom, oduševljenje autoritarcima i duhovima uništenja i raspadanja“, navodi autor.

Upravo na ovo osećanje u istočnoj Nemačkoj, kako je tvrdio Šuster, koriste se stranka Alternativa za Nemačku i Putinove pristalice.