Američki general želi da se borbeni avioni pošalju u Ukrajinu

Američki general želi da se borbeni avioni pošalju u Ukrajinu

Komandujući general Nacionalne garde Kalifornije pozvao je Vašington da Kijevu obezbedi sovjetske ratne avione MiG.

Komandujući general Nacionalne garde Kalifornije sugerisao je da američka vlada i zvaničnici drugih zapadnih zemalja treba da razmotre da obezbede Ukrajini borbene avione – nešto što Kijev dugo traži.

General-major Dejvid Boldvin rekao je u petak za američki medij Politiko da su sovjetski avioni, sa kojima su ukrajinski piloti upoznati, najbolji izbor u kratkom roku.

„MiG-ovi su najbolje trenutno rešenje za podršku Ukrajincima, ali američki ili zapadni lovci su opcije koje treba istražiti što je pre moguće“, rekao je Boldvin.

U četvrtak je general takođe otkrio novinarima da američki vojni zvaničnici pomažu svojim ukrajinskim kolegama da ispune zahteve zapadnim zemljama za borbene avione.

Jedna šema, koja bi podrazumevala da Poljska članica NATO-a preda svoje MiG-ove Ukrajini, pri čemu bi SAD zamenile odlazeće avione F-16, propala je još u martu. Ipak, general Boldvin se i dalje nada da će ukrajinsko vazduhoplovstvo na kraju dobiti ovaj tip aviona, preneo je Politiko.

Povrh toga, Boldvin je rekao da bi u narednih šest meseci do godinu dana, a zatim i na duži rok, trebalo razmotriti i isporuke borbenih aviona zapadne proizvodnje i da je potrebna „diskusija o broju i tipovima i mogućnostima aviona“. Komandant Nacionalne garde rekao je da bi fokus trebalo da bude na pronalaženju sistema „koji bi bio efikasan, dostupan i pristupačan“ za Ukrajince.

Nacionalna garda Kalifornije već dugo ima bliske odnose sa pripadnicima ukrajinskih oružanih snaga, sa kojima se zajedničke vežbe izvode od 1990-ih, prenosi Politiko. Piloti garde su navodno u poslednje vreme u bliskom kontaktu sa svojim ukrajinskim kolegama i dele sa njima taktičke savete.

Međutim, potpukovnik Brendon Hil, portparol Nacionalne garde Kalifornije, naglasio je u četvrtak da krajnji autoritet za odlučivanje da li će Kijevu obezbediti borbene avione američke proizvodnje leži na Beloj kući i Pentagonu. Istovremeno, zvaničnik je priznao da je čak i pre nego što je Rusija započela svoju vojnu operaciju, postojali planovi da se ukrajinska vojska učini „interoperabilnom u NATO-u“, uključujući i davanje mogućnosti da upravlja zapadnim borbenim avionima.

Borbeni avioni MiG sovjetskog dizajna još uvek čine deo vazduhoplovnih snaga zemalja članica NATO-a kao što su Bugarska, Poljska i Slovačka.

Međutim, kada je Varšava još u martu predložila da preda deo svoje flote Kijevu pod uslovom da ih SAD zamene F-16, Bela kuća je odbila da podrži plan.

Džon Kirbi, portparol Pentagona u to vreme, rekao je da SAD „u ovom trenutku ne podržavaju prebacivanje lovaca ukrajinskim vazduhoplovnim snagama“ i da „nemaju želju da ih vide u našem pritvoru“. On je naveo rizik da bi Rusija taj potez mogla protumačiti kao da se država članica NATO-a direktno uključi u sukob, što je moglo dovesti do pune konfrontacije između Moskve i vojnog saveza.