Dve žene su ubijene u crkvi u Ajovi

Dve žene su ubijene u crkvi u Ajovi

Još dve pucnjave dogodile su se u četvrtak širom SAD, jedna smrtonosna u Ajovi, što je povećalo broj pucnjava na nacionalnom nivou čak i kada se predsednik Džo Bajden obratio naciji i pozvao Kongres da preduzme mere za suzbijanje nasilja vatrenim oružjem širom zemlje.

U periodu od nekoliko sati u četvrtak, dve žene su upucane i ubijene ispred crkve u Amesu, Ajova, samo nekoliko sati nakon što je policija saopštila da su dve osobe upucane na groblju južno od Milvokija, Vis.

Pucnjave u četvrtak dogodile su se dan nakon što je naoružani napadač ubio svog hirurga i još tri osobe u medicinskoj ordinaciji u Tulsi, i posljednja su u nizu pucnjave u Sjedinjenim Državama, uključujući smrtonosnu pucnjavu u školi u Uvaldeu u Teksasu i napad na supermarket. u Bafalu, Njujork.

Pucnjava u Oklahomi bila je 233. masovna pucnjava u SAD ove godine.

U Ajovi su dve žene ubijene ispred crkvenog parkinga. Napadač je sada mrtav, iako se uzrok njegove smrti još uvek istražuje, saopštile su vlasti.

„Mogu vam reći da ga nisu ubili policajci“, rekao je u četvrtak uveče glavni zamenik Nikolas Leni iz kancelarije šerifa okruga Stori.

Šerifova kancelarija okruga Stori primila je više poziva hitne pomoći u vezi pucnjave ispred crkve Cornerstone oko 18:51, rekao je Leni.

Crkvene službe su se održavale unutra, ali u četvrtak kasno uveče nije bilo procene koliko je ljudi bilo u zgradi, rekao je Leni. Motiv još nije pronađen.

„Još uvek istražujemo da li je to bio ciljani napad ili nasumičan napad“, rekao je Leni.

Nekoliko sati ranije, oko 14:30, policija je saopštila da je ispaljeno više hitaca na groblje Grejslend u Rasinu, Ajova, oko 30 milja južno od Milvokija.

Bolnica Vaznesenja Svih Svetih, koja se nalazi pored groblja, lečila je neutvrđeni broj žrtava, navodi Asošijeted pres.

AP je takođe preneo da nije odmah poznato da li je neko od osumnjičenih u pritvoru.

Tokom svog govora na nacionalnoj televiziji u četvrtak, Bajden je pozvao na zabranu časopisa velikog kapaciteta, provere prošlosti, zakone o crvenoj zastavi i ukidanje imuniteta koji štiti proizvođače oružja od pravne odgovornosti ako se njihovo oružje koristi u nasilju.

„Ima previše drugih škola, previše drugih dnevnih mesta koja su ovde u Americi postala polja ubijanja, bojna polja“, rekao je Bajden u četvrtak uveče. „Pitanje sa kojim se suočavamo je pitanje svesti i zdravog razuma… Želim da budem vrlo jasan. Ovde se ne radi o oduzimanju nečijeg oružja. Ne radi se o ocrnjivanju vlasnika oružja.“