Kina: Trebalo bi da možemo da oborimo Muskov Starlink

Kina: Trebalo bi da možemo da oborimo Muskov Starlink

Kineski vojni istraživači kažu da Kina treba da razvije sposobnost da onesposobi ili obori satelite Starlink Elona Maska, ako Peking to smatra neophodnim, objavio je prošle nedelje Dejli mejl, pozivajući se na kinesku studiju.

Prema članku objavljenom u časopisu Modern Defence Technologi, Kina treba da pojača svoje anti-satelitske sposobnosti kako bi pratila, nadgledala i, ako je potrebno, uništila satelite Starlink koji kruže oko Zemlje.

Studiju je vodio Ren Iuanzhen, istraživač sa Pekinškog instituta za praćenje i telekomunikacije u okviru Strateških snaga za podršku Narodne oslobodilačke vojske.

„Treba usvojiti kombinaciju mekih i tvrdih metoda ubijanja kako bi neki Starlink sateliti izgubili svoje funkcije i uništili operativni sistem sazvežđa“, navodi list.

Starlink, satelitski konstelacioni sistem kojim upravlja SpaceKs Elona Maska, uključuje najmanje 2.400 satelitskih releja u niskoj orbiti Zemlje koji mogu olakšati širokopojasni pristup informacijama. Iako može da obezbedi internet zemljama u razvoju, satelite bi mogla da koristi i vojska, što je Peking svestan realnosti.

Starlink je već bio testiran u sukobu u Ukrajini, gde su ga ukrajinske oružane snage koristile za artiljerijske udare i izviđanje.

Prema Renovom timu, preko Starlink veze, američke vojne bespilotne letelice i borbeni avioni mogli bi da povećaju svoj prenos podataka „sto puta“, što bi moglo da učini sistem „potencijalnom pretnjom kineskoj nacionalnoj bezbednosti“.

Ren veruje da Kina treba da proširi svoje sposobnosti za uništavanje satelita kako bi mogla efikasno da pogodi Starlink u celini. „Sazvežđe Starlink čini decentralizovani sistem. Sukob nije oko pojedinačnih satelita, već čitavog sistema. Ovo zahteva neke jeftine, visokoefikasne mere“, rekli su istraživači, ne navodeći detalje o metodama napada.

SpaceKs je ranije potpisao ugovor sa Pentagonom za razvoj nove tehnologije zasnovane na platformi Starlink u cilju otkrivanja i praćenja hipersoničnog oružja. Sredinom januara, kompanija je takođe dobila ugovor za transport vojnih zaliha i humanitarne pomoći širom sveta pomoću rakete.