Radnici Fijata održali protest upozorenja

Radnici Fijata održali protest upozorenja

Radnici Fijata I predstavnici svih sindikata fabrike okupili su se u jutarnjim časovima ispred kapija kompanije uprkos pritiscima od strane najvišeg državnog vrha da od toga odustanu. Kako ističu razlog današnjeg okupljanja je pozivanje zaposlenih od strane menadžmenta kompanije da se izjasne u vezi dve ponuđene opcije-odlazak na rad u inostranstvo ili na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje, iako je u ponedeljak dogovor sa premijerkom I resornom ministarkom bio da se sve zamrzne do 10. juna.

Nakon što je menadžmen Fijata samo dan nakon sastanka zaposlenih I sindikata sa predsednicom Vlade nastavio sa pozivanjem radnika da se izjasne o ponudi koju je dao Fijat, zaposleni I predstavnici svih sindikata organizovali su okupljanje ispred glavnog ulaza u kompaniju sa ciljem da spreče rukovodstvo da uđe. Međutim, Fijat je nakon najave okupljanja obavestio menadžment da danas ne dolaze na posao. Uprkos toj činjenici I velikim pritiscima protest upozorenja ipak je održan. Okupljeni radnici kažu da su razočarani I u svoju kompaniju I u državni vrh I ističu da neće odustati od namere da ostvare svoja prava.

Potpredsednik sindikata Nezavisnost Igor Anđić kaže da su juče Vladi prosleđena četiri zahteva zaposlenih koji se svi baziraju na principu dobrovoljnosti.

Komentarišući izjave resorne ministarke Darije Kisić Tepavčević da 1000 radnika mora da ide dve godine na rad u inostranstvo, Zoran Miljković iz Samostalnog sindikata Fijat plastik je rekao da je to protivno zakonu Srbije.

Saša Đorđević predsednik Samostalnog sindikata kaže da bi do ponedeljka državni vrh trebalo da izađe sa konkretnim rešenjima, nakon čega će biti odlučeno o daljim koracima.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije da će 300 ili 400 radnika biti zaposleno u nekim drugim firmama I da država ne može da se meša u poslovanje I odluke privatne kompanije okupljeni pitaju da li je država dala 48 miliona evra kako bi oni ostali na ulici I poručili da ne veruju više ni u kakva obećanja.