Rusija objašnjava zašto njeno žito ne može da stigne u EU

Rusija objašnjava zašto njeno žito ne može da stigne u EU

Sankcije Zapada sprečile su brodove da isporuče zalihe, kaže ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Ruski izvoz žitarica ne može da stigne u Evropu jer sankcije koje je EU uvela Moskvi efektivno blokiraju snabdevanje, objasnio je u sredu ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Iako zapadne zemlje stalno govore da žito nije sankcionisano, iz nekog razloga propuštaju da pominju da su brodovi koji prevoze rusko žito u stvari pod sankcijama. Evropske luke im ne dozvoljavaju da uđu, nema dostupnog osiguranja i generalno zapadne sankcije su poremetile logističku i finansijsku infrastrukturu koju Rusija koristi za izvoz sopstvenog žita“, rekao je Lavrov novinarima u Moskvi.

EU je zabranila ruskim brodovima da uđu u svoje luke u okviru petog paketa sankcija usvojenog u aprilu.

Komentari Lavrova su usledili nakon optužbi zapadnih zemalja da Rusija blokira ukrajinske luke na Crnom moru, što je Moskva demantovala.

Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, Ukrajina je blokirala sopstvene luke postavljanjem mina koje sprečavaju brodove da izađu na more.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je prošle nedelje da je situacija sa globalnom pretnjom po snabdevanje žitom postala alarmantna za zemlje u razvoju.

Zvaničnik UN-a je takođe rekao da su sukob u Ukrajini i sankcije Rusiji koje su rezultirale uticale na cene i dostupnost đubriva, a ovi faktori zajedno podižu cenu pšenice, što bi moglo da pogorša krizu hrane na globalnom nivou.

Rusija i Ukrajina zajedno izvoze više od četvrtine svetske pšenice.