Dženet Jelen kaže da je pogrešila u pogledu rizika od inflacije

Dženet Jelen kaže da je pogrešila u pogledu rizika od inflacije

Sekretarka finansija Dženet Jelen rekla je da je pogrešila pre godinu dana kada je rekla da je očekivala da će inflacija biti „mali rizik“, „upravljiv“ i „neće problem“.

U intervjuu za CNN-ov Volf Blicer u utorak, priznala je da je pogrešno procenila pretnju koju predstavlja inflacija.

„Došlo je do neočekivanih i velikih šokova u ekonomiji koji su povećali cene energije i hrane“, rekla je Jelen za Blicer. „I uska grla u snabdevanju koja su loše uticala na našu ekonomiju koja u to vreme nisam u potpunosti razumeo.

Jelen je rekla da gledajući unapred, „bazna inflacija“ ide naniže, ali cene ostaju visoke, dodajući da je rat u Ukrajini kriv za povećanje cena nafte i gasa.

Komentari su usledili neposredno nakon sastanka u Beloj kući sa Jelen, predsednikom Bajdenom i predsedavajućim Federalnih rezervi Džeromom Pauelom kako bi razgovarali o inflaciji.

„Poštujte nezavisnost FED-a“, rekao je Bajden. „Neću da se mešam u njihov kritično važan posao… Predsedavajući Pauel i drugi čelnici Fed-a su primetili da u ovom trenutku imaju laserski fokus na rešavanju inflacije, baš kao i ja“, rekao je on. „A sa većim brojem članova odbora koji je sada potvrđen, znam da ćemo koristiti te alate i monetarnu politiku da se pozabavimo rastućim cenama za američki narod.

Jelenin ustupak takođe dolazi u nedelji kada Bajdenova administracija reklamira svoj pristup rešavanju rasta cena uoči novembarskih srednjoročnih termina.

U Wall Street Journal Op-ed objavljenom u utorak, predsednik je rekao da će dozvoliti Fed-u da preuzme vođstvo u borbi protiv inflacije, pozvao je Kongres da donese poreske kredite za čistu energiju i razgovarao o rešavanju izvoznih i transportnih naknada stranih kompanija za prekookeanski teret.

Ali kada su mu postavljena pitanja o tome da li je administracija pogrešno procenila inflaciju kao „prolaznu“, direktor Nacionalnog ekonomskog saveta Bele kuće Brajan Diz rekao je novinarima „da to spada u kategoriju stvari koje ćemo prepustiti nezavisnoj proceni Fed-a“ i da predsednik razume da su cene glavno pitanje.

Kako je izvestio NPR, Pauel je priznao da je inflacija bila „upornija“ nego što je očekivao.

Najnoviji podaci Ministarstva trgovine pokazuju da su potrošačke cene u aprilu porasle za 6,3 odsto u odnosu na pre godinu dana. Fed je počeo agresivno da podiže kamatne stope, u nastojanju da stavi cene pod kontrolu.

Očekuje se da će novi podaci o inflaciji biti objavljeni sledeće nedelje.

Portparol trezora rekao je NPR-u u mejlu da su komentari koje je dala Jelen imali za cilj da „ukažu da je došlo do šokova u ekonomiji koji su pogoršali inflatorne pritiske koji se nisu mogli predvideti pre 18 meseci, uključujući odluku Rusije da napadne Ukrajinu , više uzastopnih varijanti COVID-a i blokade u Kini.“