SAD: Potraga za rešenjem za oslobađanje žitarica iz Ukrajine

SAD: Potraga za rešenjem za oslobađanje žitarica iz Ukrajine

Bajdenova administracija radi na tome da u zemlju unese privremene kontejnere za skladištenje ukrajinskog žita, što je zaustavna mera jer nastoji da ublaži rastuću krizu sa hranom izazvanu ruskom višemesečnom blokadom ukrajinskih luka, rekli su zvaničnici administracije za CNN.

Ovi kontejneri za skladištenje – kao što su kese ili kutije – mogli bi da pomognu da se spase nešto od više od 20 miliona tona žitarica koje je trenutno zaglavljeno u Ukrajini. Oni bi takođe mogli pomoći Ukrajini da utovari žito u vozove ili kamione iz zemlje kada se uspostave kopneni putevi, objasnio je visoki zvaničnik administracije.

Ipak, kako su ovi napori u toku, SAD i njihovi međunarodni partneri nisu ništa bliže pronalaženju brzog i apsolutnog rešenja za ukidanje ruske blokade ukrajinskih luka koja je podigla globalne cene hrane i pretila da izazove katastrofalnu nestašicu hrane u delovima sveta.

Posao koji SAD obavljaju da otvore kopnene rute za žito da stigne u susedne zemlje, unesu kontejnere u zemlju i sprovedu dugoročne promene koje imaju za cilj da smanje globalno oslanjanje na ukrajinsko žito mogao bi kolektivno da utiče na krizu . Ali mnogi na te napore gledaju kao na marginalno rešenje mnogo većeg problema koji se ne može u potpunosti rešiti dok Rusija ne ublaži blokadu, posebno najveće ukrajinske luke u Odesi, koja je mesecima bila okružena ruskim ratnim brodovima.

„Iz praktične perspektive, jedina opcija je i dalje da pokušamo da vidimo kako da deblokiraju Odesu“, rekao je litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelius Landsbergis za CNN u utorak. „Svaku opciju treba istražiti i, ako je moguće, svaku opciju treba iskoristiti… ali nažalost, bez istraživanja i napredovanja sa opcijom Odese, ne mislim da postoji drugi način.

„Ako Rusi to ne dozvole, moramo, kao globalna zajednica, da pronađemo rešenje kako da to uradimo bez ruskog dogovora“, rekao je Landsbergis.

Zvaničnici UN i Turske pripremaju se za odvojene runde diplomatskih pregovora sa Moskvom udruživši se oko novog plana za pokušaj otvaranja morskih puteva za ukrajinsko žito, kažu izvori.

U međuvremenu, milioni tona žitarica ostaju zaglavljeni u Ukrajini, uskladišteni u silosima i u luci u Odesi, što dovodi do dramatičnog skoka globalnih cena hrane koji će se verovatno pogoršati kako se rat nastavlja. Ukrajina je četvrti po veličini svetski izvoznik kukuruza i peti najveći izvoznik pšenice, prema Stejt departmentu, a program UN za borbu protiv nesigurnosti hrane svake godine kupuje oko polovinu pšenice iz Ukrajine.

Kako je Si-En-En izvestio prošle nedelje, čini se da Rusija takođe pojačava svoje napore da ukrade velike količine ukrajinskog žita.