Prodavci u Velikoj Britaniji protiv vraćanja na imperijalne mere

Prodavci u Velikoj Britaniji protiv vraćanja na imperijalne mere

Britanski trgovci na malo upozorili su premijera Borisa Džonsona da će njegov plan da vrati imperijalne mere podići cenu robe — jer će im trebati preimenovanje — baš kao što se potrošači bore sa najgorom krizom troškova života za jednu generaciju.

Britanski maloprodajni konzorcijum, koji predstavlja neke od najvećih supermarketa i maloprodajnih lanaca u zemlji, rekao je da bi ponovno uvođenje merenja u funtama i uncama „odvratilo pažnju“ od ogromnih problema sa kojima se zemlja suočava.

BEIS, poslovno odeljenje, će u petak pokrenuti konsultacije o tome da li trgovci na malo treba da budu u mogućnosti da prodaju proizvode u carskim merama, a ne metričkim.

Ovaj potez se već naziva „koristom“ od izlaska Britanije iz EU i prigrlili su ga neki političari za Bregzit.

Međutim, kritičari su optužili ministre da su kreirali politiku u pokušaju da odvrate pažnju javnosti od skandala „partigate” i ekonomske krize izazvane porastom cene energije zbog koje je Džonsonova vladajuća Konzervativna partija zaostala u anketama javnog mnjenja.

Andrea Martinez-Inčausti, pomoćnik direktora za hranu u BRC-u, rekla je da su supermarketi fokusirani na isporuku najbolje vrednosti za novac za svoje kupce u vreme „intenzivnih“ inflatornih pritisaka. Namirnice su prošle godine poskupele za oko 6 odsto.

„Uvođenje novih zakona za promenu načina na koji merimo hranu i piće bi odvratilo pažnju od ovog vitalnog zadatka i povećalo troškove i složenost ako se postojeći proizvodi zahtevaju da se ponovo etiketiraju“, rekla je ona. Martinez-Inčausti je istakao da je prodavnicama već bilo dozvoljeno da naznače imperijalne mere pored metričkih.

Britanija je formalno uvela metrički sistem 1965. godine, sa nekim izuzecima kao što su mleko i pivo koji se još uvek prodaju u pinti.

Grupa trgovaca voćem i povrćem pod nazivom „Metrički mučenici“ postala je istaknuta pre 20 godina kada su započeli kampanju za trgovce da prodaju proizvode u carskim jedinicama.

Ali, dok je EU prvobitno naredila Velikoj Britaniji da prestane da koristi imperijalne jedinice uz metrički sistem, odustala je od te potražnje 2007.

Džo Harison, izvršni direktor Nacionalne federacije trgovaca na tržištu, rekao je da nema smisla da se tezge vraćaju na imperijalne kada je većina mladih ljudi odrasla sa metričkim merenjima.

Harison je za Dejli telegraf rekao da bi smena bila „gnjava“, dodajući: „U koju svrhu? Čini se da bi to bilo samo vezanje za prošlost, nostalgija.“

U međuvremenu, Institut Chartered Trading Standards je izrazio zabrinutost zbog ideje o ponovnom uvođenju imperijalnih merenja, upozoravajući da taj potez ima potencijal da „zbuni“ kupce koji su ikada učili samo u metrici.

Džon Heriman, izvršni direktor CTSI, rekao je da treba razumeti pravi uticaj bilo koje predložene promene.

„Razumemo želju da se stvori faktor dobrog osećanja, posebno u vreme mnogih dubokih ekonomskih izazova“, rekao je on.

„Međutim, u vreme kada potrošači i preduzeća već osećaju štetu od viših cena i inflacije, zaista je važno da bilo koje predložene mere ne zbunjuju javnost o vrednosti za novac i cenama svakodnevnih artikala, niti da dodaju nepotrebne troškove. i konfuzija u poslovanju.”