Rojters: Bivši predsednički kandidata osuđen na 15 godina

Rojters: Bivši predsednički kandidata osuđen na 15 godina

Egipatski sud osudio je u nedelju bivšeg predsedničkog kandidata Abdela Moneima Abul Fotouha i nekoliko istaknutih ličnosti iz zabranjene Muslimanske braće na duge zatvorske kazne zbog optužbi, uključujući zaveru za rušenje države.

Abul Fotouh, koji je u ranim 70-im godinama i prema navodima njegove porodice pati od nekoliko zdravstvenih stanja, osuđen je na 15 godina zatvora, uz žalbu, navodi se u presudi suda.

Grupe za ljudska prava kažu da su hiljade političara, aktivista i novinara privedene u Egiptu nakon nepravednih suđenja ili bez pravnog osnova.

Abul Fotouh je napustio Muslimansko bratstvo 2011. nakon neslaganja oko uloge religije u politici i osnovao centrističku stranku Jaki Egipat, pokrenuvši nezavisnu kandidaturu za predsednika 2012.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ga je kasnije optužilo da se sastajao sa vođama Bratstva da bi podstakao nemire, što je on negirao.

Uhapšen je u februaru 2018. nakon što je davao intervjue koji su oštro kritikovali predsednika Abdela Fataha al-Sisija, mesec dana pre nego što je Sisi ponovo izabran.

Ostali osuđeni u nedelju uključuju Mohameda al-Kasasa, zamenika Abula Fotouha, koji je osuđen na 10 godina zatvora, Mahmuda Ezata, bivšeg vršioca dužnosti vođe Bratstva pritvorenog u Kairu 2020. godine, koji je dobio 15 godina, i Ibrahima Munira, vođu Bratstva koji živi u izgnanika, kome je izrečena doživotna robija.

Egipat je zabranio Bratstvo nakon što je Sisi, tadašnji komandant vojske, predvodio svrgavanje demokratski izabranog predsednika Bratstva Mohameda Mursija nakon masovnih protesta 2013. godine.

Vlasti optužuju Bratstvo da promoviše militantnost i subverziju, optužbe koje ono snažno poriče.

Mursi je umro nakon što se srušio u zatvorskoj sudnici 2019. godine, dok su drugi lideri grupe zatvoreni ili napustili zemlju kao rezultat dalekosežnog gušenja političkog neslaganja koji se proširio na liberalne i islamističke kritičare.