Šalenberg se zalaže za „postepenu integraciju“ Ukrajine u EU

Šalenberg se zalaže za „postepenu integraciju“ Ukrajine u EU

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg pozvao je na „postepenu integraciju” Ukrajine, kao i Gruzije i Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, izjavio je to visoki diplomata u intervjuu nemačkom listu Di Velt, prenosi dopisnik Ukrinforma.

„Sada čekamo preporuku Evropske komisije koja treba da bude u junu. U potpunosti razumem zahtev ukrajinskog predsednika Zelenskog. Moramo poslati jasan signal Ukrajini: zemlja je deo evropskog načina života i usidrena je u našoj zajednici vrednosti. Videćemo kako će se to desiti. Sumnjam da je status kandidata jedino rešenje za Ukrajinu“, rekao je Šalenberg na pitanje da li Ukrajina može da postane kandidat za članstvo u EU.

Prema rečima austrijskog ministra, „EU mora da pazi da imenovanje kandidata za ulazak u EU ne ostane samo etiketa i da stanovništvo godinama u suštini ništa o tome ne primeti“. To je primetno i na Zapadnom Balkanu gde je državama obećano pristupanje 2003. „Možete da osetite koliko su ljudi danas razočarani i frustrirani“, rekao je ministar.

„Moramo da pojačamo našu igru na Zapadnom Balkanu i da pređemo na posao. Kada govorimo o Ukrajini, moramo istovremeno da govorimo i o Zapadnom Balkanu“, rekao je austrijski šef diplomatije i dodao: „Ne može se vladati ističe da Putin takođe pokušava da destabilizuje zapadni Balkan“.

S tim u vezi, pozvao je na „postepenu integraciju“. Potrebna nam je postepena integracija, a ne sve ili ništa. Trebalo bi da preskočimo našu senku i uključimo zemlje Zapadnog Balkana u odluke o činjeničnim pitanjima u podoblastima ako su ispunjeni zakonski uslovi. Na primer u oblasti istraživanja, u pitanjima energetike, u transevropskom planiranju transporta, u kohezionoj politici ili u određenim sektorima unutrašnjeg tržišta“, rekao je ministar.

Međutim, prema njegovim rečima, takva „postepena integracija“ ne zamenjuje punopravno članstvo u EU: „Pristupanje je obavezno“.

Takva „postepena integracija“ bi, smatra Šalenberg, mogla da bude opcija i za Ukrajinu. „27 zemalja EU moglo bi da se konsultuje sa predstavnicima Zapadnog Balkana ili Ukrajine, Moldavije i Gruzije dva ili tri sata pre početka redovnih sastanaka. Tako da bi ove zemlje mogle da učestvuju. One bi bile uključene u konkretna pitanja, ali odluke su na kraju koje su napravile države EU“, objasnio je ministar praktičnu primenu svoje ideje.

Istovremeno, na pitanje da li bi Ukrajina na kraju trebalo da se pridruži Evropskoj uniji kao država Zapadnog Balkana, on je rekao: „U slučaju Ukrajine, EU nije obećala pristupanje. Ulazak Ukrajine u EU – ako se uopšte desi – i dalje bi ionako bilo veoma, veoma daleko.“

Ranije je ministar spoljnih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg doveo u pitanje potrebu da se Ukrajini odobri punopravno članstvo u Evropskoj uniji.