FT: Lider EU neće razgovarati o zabrani ruske nafte

FT: Lider EU neće razgovarati o zabrani ruske nafte

Premijer Viktor Orban rekao je da bi zabrana ruske nafte širom bloka nanela „ozbiljnu“ štetu mađarskoj ekonomiji.

Mađarski premijer Viktor Orban odbacio je dalju diskusiju o predloženom embargu za celu EU na rusku naftu, izvestio je u utorak Fajnenšel tajms. Iako drugi lideri EU insistiraju da je zabrana blizu finalizacije, Orban je rekao da se takav dogovor ne može postići bez „hitne investicije“ iz Brisela.

U pismu predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, Orban je navodno rekao da bi zabrana uvoza ruske nafte izazvala „ozbiljne probleme sa snabdevanjem“ u Mađarskoj i izazvala „šok cena“ za mađarska domaćinstva i industrije.

Proglašavajući odredbe o finansiranju u briselskom planu „REPoverEU“ neadekvatnim da podrži tranziciju njegove zemlje sa ruskih fosilnih goriva, Orban je navodno rekao da o embargu na naftu ne treba razgovarati kada se lideri EU sastanu sledeće nedelje da bi razmotrili šesti paket ekonomskih sankcije Rusiji.

„Razgovaranje o paketu sankcija na nivou lidera u odsustvu konsenzusa bilo bi kontraproduktivno“, napisao je premijer. „To bi samo istaklo naše unutrašnje podele bez pružanja realne šanse za rešavanje razlika. Stoga predlažem da se ovo pitanje ne bavi na sledećem Evropskom savetu.

Mađarska je skoro u potpunosti zavisna od Rusije u pogledu uvoza gasa, a oslanja se na Moskvu za više od polovine svoje uvezene nafte. Tako je Budimpešta nastavila da kupuje gas od Rusije u rubljama i protivila se embargu na naftu. Orban se takođe u širem smislu izjasnio protiv sankcija EU Rusiji, upoređujući ih prošle nedelje sa „nuklearnom bombom“ koja bi mogla da izazove prehrambenu krizu i masovnu migraciju unutar Evrope.

Dok Orbanova opozicija preti da će ukinuti potencijalni embargo na naftu, izvori iz EU su rekli Rojtersu ranije ovog meseca da Brisel razmatra da Mađarskoj i Slovačkoj – koje takođe u velikoj meri zavise od Rusije za njene energetske potrebe – daju dozvolu da nastave da kupuju rusku naftu do kraja 2023. sa postepenom zabranom blokiranja uvoza u ostatku Unije do kraja ove godine.

Mađarska vlada je, međutim, zahtevala da se kopneni uvoz gasovoda – koji dobija iz Rusije – u potpunosti izuzme iz embarga.

Uprkos nedostatku konsenzusa unutar EU, nemački ministar ekonomije Robert Habek izjavio je u ponedeljak da će 27 država članica bloka „u roku od nekoliko dana postići napredak“ u pogledu embarga. Nemačka se ranije protivila sankcionisanju ruske energetike, a lideri industrije su upozorili da bi takav potez uništio nemačku ekonomiju. Međutim, ministar finansija Kristijan Lindner najavio je početkom maja da će Berlin podržati sve nove sankcije EU Rusiji, „uključujući embargo na naftu“.

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je evropske lidere da su izvršili ekonomsko „samoubistvo” pokušavajući da se odreknu ruske energije. Na video-konferenciji prošle nedelje, Putin je rekao da zemlje EU ometaju sopstvene ekonomije „pod pritiskom svog američkog gospodara“.