Bela kuća: Majmunske boginje nisu velika pretnja za javnost

Bela kuća: Majmunske boginje nisu velika pretnja za javnost

Rizik koji predstavlja za širu javnost SAD od tekućih izbijanja slučajeva majmunskih boginja prijavljenih u Evropi, Velikoj Britaniji i Kanadi je nizak, rekao je zvaničnik Bele kuće za Morning Edition u ponedeljak.

Dr Raj Panjabi, viši direktor za globalnu zdravstvenu bezbednost i bioodbranu u Savetu za nacionalnu bezbednost, kaže da manje od 10 slučajeva do sada viđenih u Sjedinjenim Državama nisu bili teški — „simptomi slični gripu i osip koji može biti bolan, ali rešava se za dve do četiri nedelje“ – i nije verovatno da će se mnogo pogoršati.

„Istorijski gledano, u zemljama sa slabijim zdravstvenim sistemima manje od 1% pacijenata je umrlo od ovog blažeg soja“, rekao je Pandžabi. „Imamo pristup vakcinama, pa čak i tretmanima ovde u SAD, pa je rizik za koji verujemo znatno manji.

U desetinama slučajeva drugih epidemija u SAD u poslednjih 20 godina, svi pacijenti su se potpuno oporavili, rekao je on.

Slučajevi do sada ovog meseca bili su ograničeni na manje od 10 pojedinaca koji su putovali u pogođene zemlje ili imali blizak kontakt sa onima koji pokazuju simptome, rekao je on. Glavni ciljevi administracije trenutno su otkrivanje i praćenje novih slučajeva kako bi se epidemija mogla zaustaviti u SAD i osigurati da vakcine i tretmani budu dostupni onima kojima su potrebni.

Ranije u ponedeljak, prenosi Asošiejted pres, predsednik Bajden je povukao komentare da su majmunske boginje nešto zbog čega treba biti zabrinut, rekavši umesto toga da virus nije pretnja na nivou COVID-19 i da ne zahteva stroge mere karantina.

Poreklo ove trenutne globalne epidemije — koju je britanski epidemiolog Suzan Hopkins okarakterisala kao „retka i neuobičajena“ — još nije utvrđeno, izvještava Michaleen Doucleff iz NPR-a, a postoji zabrinutost da bi širenje koje je u toku moglo ukazati na novi put prenošenja.

Pročitajte više o izbijanju majmunskih boginja i zašto su zdravstveni zvaničnici zabrinuti uprkos malom broju slučajeva.