Rat menja japansku bezbednosnu kalkulaciju u Aziji

Rat menja japansku bezbednosnu kalkulaciju u Aziji

Otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru, japanski premijer Fumio Kišida uveo je sankcije Moskvi, složio se da sa papom teži svetu bez nuklearnog oružja i krenuo u diplomatsku turneju po jugoistočnoj Aziji i Evropi kako bi okupio svetske lidere da zaštite demokratiju.

Ali on ne pokušava da zaštiti samo demokratiju u Ukrajini – Kišida vidi paralele između ruskih akcija u Evropi i kineske ekspanzije u Indo-Pacifiku, regionu koji se proteže od američke obale Tihog okeana do Indijskog okeana.

„Snažno se protivimo svakom jednostranom pokušaju da se silom promeni status kvo, bez obzira na lokaciju“, rekao je Kišida u zajedničkoj izjavi sa liderima Evropske unije u maju. Ista izjava je uključivala klauzulu u kojoj se izražava „ozbiljna zabrinutost zbog izveštaja o militarizaciji, prinudi i zastrašivanju u Južnom kineskom moru“, iako Kina nije navedena kao agresor.

Lokacija Japana ga stavlja u sve nestabilnije bezbednosno okruženje – uz Kinu na jugu, Severnu Koreju sa nuklearnim oružjem na zapadu i Rusiju na severu. Kao rezultat toga, rat u Ukrajini je kao nikada ranije pokrenuo debate o nacionalnoj bezbednosti Japana.