Predstavljen „prvi autonomni morski nosač dronova“

Predstavljen „prvi autonomni morski nosač dronova“

Plovilo navodno može da nosi desetine dronova, bespilotnih brodova i podmornica.

Kina je predstavila prvi autonomni brod-nosač dronova na svetu, koji može da se koristi i za pomorska istraživanja i u bezbednosne svrhe, u kome se nalaze desetine bespilotnih aviona, javljaju lokalni mediji.

Prema South China Morning Postu, porinuće 88-metarskog broda po imenu Zhu Hai Iun održano je u sredu. Plovilo se može kontrolisati na daljinu ili autonomno kretati otvorenim vodama, navodi se u izveštaju, dodajući da će to u velikoj meri doprineti morskim naučnim istraživanjima i posmatranju. Zhu Hai Iun bi mogao biti raspoređen za prevenciju morskih katastrofa i održavanje vjetroelektrana na moru, izvještava kineski časopis Science and Technology Daily.

Osim ove civilne upotrebe, nosač bi navodno mogao biti raspoređen i za presretanje „invazivnih ciljeva“.

Zhu Hai Iun, koji osim roja dronova ugošćuje bespilotne brodove i podmornice, u stanju je da se kreće bez ljudske intervencije zahvaljujući jedinstvenom sistemu veštačke inteligencije. Nazvan Inteligentni mobilni okeanski stereo posmatrački sistem (IMOSOS), razvila ga je Laboratorija za nauku i inženjerstvo južne morske oblasti Guangdong.

Govoreći za časopis Science and Technologi Daili prošle godine, Chen Dake, direktor laboratorije, rekao je da je „inteligentni brod bez posade prelepa, nova ‘morska vrsta’ koja će doneti revolucionarne promene za posmatranje okeana.

Nosač dronova može da dostigne brzinu do 18 čvorova (33 km na sat), prenose kineski mediji.

Očekuje se da će Zhu Hai Iun, čiji su svi delovi dizajnirani i proizvedeni u Kini, ući u upotrebu do kraja godine.

Turska takođe koristi sličnu tehnologiju. Prošlog maja, Forbes je izvestio da je nacionalni proizvođač dronova Baikar smislio način da jurišni brod Anadolu pretvori u nosač dronova. Ali, sudeći po medijskim izveštajima, Ankara još nije realizovala projekat.