Blinken: Američka ambasada u Kijevu nastavlja sa radom „vrlo brzo“

Blinken: Američka ambasada u Kijevu nastavlja sa radom „vrlo brzo“

Govoreći u Berlinu 15. maja tokom sastanaka sa NATO predstavnicima, američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je da američka ambasada preduzima sve neophodne mere predostrožnosti, ali da je u toku rad na obnavljanju operacija u Kijevu vrlo brzo. Blinken je takođe rekao da je „NATO jači, sposobniji, ujedinjeniji nego ikad“.

„Ne znamo kako će se ostatak ovog rata odvijati. Ali znamo da će suverena i nezavisna Ukrajina izdržati. I znamo da podržavajući Ukrajinu takođe branimo principe suvereniteta i nezavisnosti koji su temelj globalnog mira i bezbednosti. Trajno je i naše partnerstvo sa narodom Ukrajine. Američke diplomate vratile su se u Ukrajinu nakon nekoliko nedelja rada u Poljskoj. Ponovo otvaramo našu ambasadu u Kijevu – preduzimamo sve neophodne mere predostrožnosti, ali taj posao je u toku – i vrlo brzo ćemo nastaviti sa radom“ naglasio je Blinken.

Blinken je dodao da je američki predsednik Džozef Bajden nedavno imenovao Bridžit Brink za sledećeg ambasadora u Ukrajini.

„Ona je izuzetan veteran diplomata. Nadamo se da će Senat brzo krenuti da je potvrdi, baš kao što se nadamo da će Kongres brzo usvojiti zakon o dodatnom finansiranju u iznosu od 40 milijardi dolara kako bismo osigurali da naša sposobnost da pružimo pomoć Ukrajini ne bude prekinuta“, saopštio je Blinken.

On je takođe pomenuo da se sastao sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom.

„Ponovo sam mu preneo našu posvećenost – nepokolebljivu posvećenost – Ukrajini. Jedinstveni odgovor NATO-a, koji smo danas još jednom potvrdili, nastaviće se. Saveznicima su se ovde u Berlinu pridružili ministri spoljnih poslova Švedske i Finske. Obe zemlje su bliski i cenjeni odbrambeni partneri NATO-a i Sjedinjenih Država. A Sjedinjene Države bi snažno podržale prijavu za NATO od strane Švedske ili Finske ako odluče da se zvanično prijave za Alijansu. Poštovaćemo svaku odluku koju donesu. I mi smo dugo podržavali politiku otvorenih vrata NATO-a i pravo svih zemalja da odlučuju o svojoj budućnosti, svojoj politici, svojim bezbednosnim aranžmanima.“