Rat u Ukrajini „najbolja prilika“ za nuklearni povratak

Rat u Ukrajini „najbolja prilika“ za nuklearni povratak

Ruski rat u Ukrajini stvorio je „najbolju priliku“ za japansku nuklearnu industriju da se vrati od katastrofe u Fukušimi 2011, prema najvećem proizvođaču reaktora u zemlji.

Akihiko Kato, šef nuklearnog odeljenja u Mitsubishi Heavi Industries, rekao je u intervjuu za Fajnenšel tajms da je nuklearna energija geopolitički sigurnija alternativa ruskoj energiji.

„Možda će biti izazov uvoziti gorivo iz Rusije u budućnosti. Ljudi shvataju da sve dok uvozimo gorivo iz inostranstva, uvek će postojati strah od nestabilnosti“, rekao je Kato, govoreći u sedištu kompanije u Tokiju.

„Mnogi su promenili svoje stavove o nuklearnoj energiji, koja je stabilan i domaći izvor energije.

Veliko oslanjanje Japana na uvoz ruskog gasa ponovo je pokrenulo debatu o nuklearnoj energiji u zemlji više od decenije nakon što su regulatori isključili većinu elektrana nakon jedne od najgorih nuklearnih katastrofa u istoriji.

Treća po veličini svetska ekonomija uronjena je u krizu električne energije koju su pogoršali rastući troškovi tečnog prirodnog gasa i nafte. Japan uvozi oko 9 odsto svog LNG-a iz Rusije, što ga stavlja u težak diplomatski položaj jer njegovi zapadni saveznici uvode sankcije Moskvi.

Vidite snimak interaktivne grafike. Ovo je najverovatnije zbog toga što ste van mreže ili što je JavaScript onemogućen u vašem pregledaču.

Ali za razliku od SAD, koje nabavljaju blizu četvrtine svog prerađenog uranijuma iz Rusije, Japan uvozi oko 55 odsto svog prerađenog uranijuma iz zapadnoevropskih zemalja, kaže Rajan Kronk, analitičar tržišta električne energije u Ristad Energi-u.

Katove primedbe naglašavaju promenu nuklearnog diskursa u zemlji od strane industrije koja se povlači i sada je ohrabrena da progovori. Ove primedbe dolaze nakon što je premijer Fumio Kišida rekao investitorima ranije ovog meseca u Londonu da će Japan koristiti nuklearnu energiju da „pomogne svetu da postigne derusifikaciju energije“.

„Ton vlade se menja“, rekao je Kato, pozivajući Kišidu da se još snažnije založi za ponovno pokretanje nuklearnih elektrana.

Već postoje planovi da neke fabrike počnu da se vraćaju na mrežu do 2023. godine, rekao je on, dodajući da su fabrike u zapadnoj prefekturi Šimane i Onagava na severu verovatno spremne za ponovno pokretanje pošto su prošle bezbednosne inspekcije.

Japan je dobijao oko trećine svoje energije iz 54 nuklearna reaktora pre katastrofe u Fukušimi. Sada su samo četiri operativne, a 10 je dobilo odobrenje za ponovno pokretanje.

Konglomerat vredan 12 milijardi dolara nije izgradio novu nuklearnu elektranu od 2009. godine i umesto toga se fokusirao na održavanje i podršku za svojih 16 postojećih reaktora.

Jedan važan tok prihoda za kompaniju je postavljanje objekata za hitne slučajeve za bezbedno zatvaranje postrojenja u slučaju da reaktori budu uništeni u terorističkim napadima ili drugim prirodnim katastrofama.

Mitsubishi Heavi očekuje povećanje porudžbina za komponente iz Evrope u narednim godinama, pošto se zemlje, uključujući Veliku Britaniju i Francusku, obavezuju na izgradnju novih nuklearnih elektrana, rekao je Kato.

„Japan očajnički treba da poboljša svoju energetsku samodovoljnost“, rekao je Tom O’Salivan iz Mathiosa, konsultantske kuće za energetiku i odbranu sa sedištem u Tokiju.

„Nuklearne elektrane su nepovratni trošak i nedovoljno su eksploatisana imovina od 2011. Bez njih će naše cene električne energije verovatno ići preko krova i izazvati značajnu ekonomsku štetu.“

Japanska javnost ostaje oprezna po pitanju nuklearne energije. Ali nedavna anketa koju je sprovela Nikkei pokazala je da bi 53 odsto ispitanika podržalo ponovno pokretanje nuklearnih reaktora ako se može obezbediti bezbednost, što je najveći procenat od Fukušime.

Državna uprava za nuklearnu regulaciju prošle godine je otkrila ozbiljne povrede bezbednosti u stanici Kašivazaki Kariva, jednoj od najvećih nuklearnih elektrana na svetu, kojom upravlja Tokio elektrik.

Iako je elektrana prošla bezbednosnu inspekciju, nije dozvoljeno da nastavi sa radom sve dok regulator ne ukine naredbu o zabrani prenosa nuklearnog goriva izdatu nakon skandala.