Florida: Putnik prizemljio avion

Florida: Putnik prizemljio avion

Nešto posle podneva u utorak, toranj kontrole letenja na aerodromu Treasure Coast na Floridi u Fort Pirsu dobio je neobičan poziv.

„Imam ozbiljnu situaciju ovde. Moj pilot je izgubio svest. I nemam pojma kako da upravljam avionom“, rekao je čovek, prema snimcima poziva kontrole letenja.

Trideset minuta kasnije — uz pomoć više kontrolora letenja u okolini Vest Palm Biča, Florida — avion i njegovi putnici su bezbedno bili na zemlji u neverovatnom i neobičnom prinudnom sletanju.

Putnik koji je sleteo nije javno identifikovan. Na snimcima više puta kaže da ne zna da upravlja avionom Cesna Caravan, iako njegovi razgovori sa kontrolorima ukazuju na izvesno poznavanje tehničkih avijacijskih pojmova.

„Srećom, putnici su leteli malo u vazduhoplovstvu. Ali on nije bio pilot i nije imao nikakvog letačkog iskustva“, rekao je Robert Morgan, kontrolor letenja u Palm Biču koji mu je pomogao da sleti na jednomotorni avion turboprop, u intervjuu lokalnoj TV stanici CBS 12.

Avion je poleteo sa Bahama nešto pre 11 sati ujutru na, kako je trebalo, kratak let bez ikakvih događaja do Treasure Coast-a.

Ali sa oko 70 milja do kraja, evidencija leta pokazuje da avion počinje da odstupa od svoje stalne visine i brzine. Zatim, avion skreće ulevo, leti na jug, paralelno sa obalom Floride, nežno se podižući iznad 9.000 stopa. Prvi poziv kontroli vazdušnog saobraćaja stigao je nakon toga.

Upitan koja je njegova lokacija, putnik je odgovorio: „Nemam pojma. Vidim obalu Floride ispred sebe, a pojma nemam.“

„Pokušajte da držite krila u nivou i vidite da li možete da počnete da se spuštate umesto mene. Gurnite napred na komandama i spuštajte se veoma sporo“, rekao je kontrolor. „Samo pokušajte da pratite obalu ili severno ili južno. Pokušavamo da vas lociramo.“

Dok je avion krenuo ka obali u blizini Boka Ratona, kontrola vazdušnog saobraćaja u Palm Biču je očistila pistu.

A Morgan – koji takođe ima iskustvo kao instruktor letenja – pozvan je sa pauze da pomogne putniku da bezbedno sleti, rekao je. Nikada nije upravljao Cesnom, ali je koristio sliku pilotske kabine da pomogne putniku da prođe kroz sletište.

„Pre nego što sam to shvatio, rekao je: ‘Na zemlji sam, kako da isključim ovu stvar?’“, rekao je Morgan, razgovarajući za VPBF, drugu lokalnu stanicu. „Rekao mi je da jedva čeka da dođe kući i zagrli svoju trudnu ženu.

Avion je sleteo nešto posle 12.30 časova. Lokalno vreme. Video prikazuje neravno, ali sigurno sletanje.