Šef američkog ministarstva finansija: Zabrana abortusa je loša za ekonomiju

Šef američkog ministarstva finansija: Zabrana abortusa je loša za ekonomiju

Sekretarka finansija predsednika Džoa Bajdena, Janet Iellen, iznela je ekonomski argument da bi se osiguralo da svi Amerikanci imaju pristup uslugama abortusa, tvrdeći da je pola veka dozvoljavanja ženama da prekinu trudnoću povećalo učešće u radnoj snazi.

„Verujem da bi ukidanje prava žena da donose odluke o tome kada i da li će imati decu imalo veoma štetne posledice po ekonomiju i vratilo žene decenijama unazad“, izjavila je Jelen u utorak na saslušanju u Senatu. Ona je dodala da je Roe protiv Vejda, odluka Vrhovnog suda SAD iz 1973. da je abortus ustavno pravo, omogućila većem broju žena da rade van kuće i završe školovanje kako bi povećale svoj potencijal zarade.

Pitanje abortusa izneto je u prvi plan prošle nedelje, kada je nacrt presude Vrhovnog suda SAD kojom je poništen Roe protiv Vejda procureo u medije. Curenje je podstaklo proteste – uključujući demonstracije ispred domova sudija Vrhovnog suda – i izazvalo napade na hrišćanske grupe, kao što je bombardovanje organizacije u Viskonsinu koja lobira protiv abortusa.

Američki senator Tim Skot (R-Južna Karolina) osporio je Jelenino svedočenje. On je sugerisao da je primećivanje kako je abortus zadržao više žena u radnoj snazi bilo „bezdušno” i „surovo”. Očigledno zapanjen njenim uobličavanjem problema, on je upitao Jelen: „Samo radi jasnoće, da li ste rekli da je okončanje života deteta dobro za stopu učešća u radnoj snazi?“

Jelen je odgovorila: „Svakako ne želim da kažem ono što mislim da su efekti na grub način. Ono o čemu govorimo je da li će žene imati sposobnost da regulišu svoju reproduktivnu situaciju na način koji će im omogućiti da planiraju živote koji ih ispunjavaju i zadovoljavaju.“

Ministar finansija, koji je belac, takođe je primetio rasni ugao u njenoj analizi, rekavši: „U mnogim slučajevima, abortuse čine tinejdžerke – posebno one sa niskim primanjima i često crnkinje, koje nisu u poziciji da se brinu za decu.“ Ona je dodala da će neplanirana deca takvih žena „odrasti u siromaštvu i da će i sama proći gore. Ovo nije grubo. Ovo je istina.“

Skot, koji je crnac, je odgovorio: „Samo ću reći da sam kao momak koga je odgajala crnka u krajnjem siromaštvu, zahvalan što sam ovde kao senator Sjedinjenih Država. Takođe je nazvao Jelenine komentare „neobično prodornim“.

Domaćin Fok Business Netvork-a Čarls Pejn, koji je takođe crnac, sugerisao je da bi praćenje Jelenine teorije abortusa do njenog logičnog zaključka značilo „skoro izumiranje crnaca u Americi“. Dodao je: „Ali i prema njenoj logici, svi ti abortusi bi bili sjajni za privredu i one kojima je dozvoljeno da se u njoj rode.

Jelen je ranije bila predsednica Banke federalnih rezervi pre nego što je podnela ostavku 2017. godine, nakon što je tadašnji predsednik Donald Tramp odbio da je imenuje na drugi mandat na čelu te moćne institucije.

Napori SAD da gurnu žene u radnu snagu sežu skoro jedan vek unazad. Propagandna kampanja iz 1940-ih, u kojoj se pojavio lik po imenu „Rosie the Riveter“, podstakla je žene da se zaposle u fabrikama kako bi pomogle u podršci američkim ratnim naporima.

Glavni sudija Džon Roberts potvrdio je autentičnost nacrta presude Vrhovnog suda. Planirano je da odluka bude zvanično doneta krajem juna ili početkom jula. To bi u suštini ostavilo odluku o pitanju abortusa izabranim zvaničnicima u svakoj državi.