Šri Lanka: Premijer podneo ostavku usred protesta

Šri Lanka: Premijer podneo ostavku usred protesta

Premijer Šri Lanke Mahinda Rajapaska podneo je ostavku u ponedeljak posle višemesečnih nasilnih protesta. Zemlja je propustila plaćanje svog spoljnog duga i racionalizovala gorivo usred nagle inflacije koja je mnoge njene građane gurnula u siromaštvo.

Premijer je predao ostavku predsedniku Gotabaji Rajapaksi, svom mlađem bratu, prema više medijskih izveštaja. Ostavka je raspustila Rajapaskin kabinet, koji je formiran tek prošlog meseca nakon što su svi prethodni članovi kabineta dali ostavke.

Šri Lanku su potresli više od dva meseca neprekidnih protesta, a ovi nemiri su nastavljeni i u ponedeljak. Neposredno pre Rajapaskine ostavke, pro- i antivladini demonstranti sukobili su se ispred vladinih zgrada u glavnom gradu Kolomba, a policija je upotrebila suzavac i vodene topove da razbije metež.

Stotine naoružanih vojnika raspoređeno je u Kolombu da uguši nemire, a uveden je i policijski čas. Taj policijski čas je, međutim, uglavnom ignorisan, a najmanje 76 ljudi je povređeno u sukobima u ponedeljak, izvestio je Tajms of Indija. Prema drugom izveštaju AFP-a, poslanik iz Rajapaskine stranke pronađen je mrtav na periferiji Kolomba nakon što je navodno otvorio vatru na demonstrante koji su blokirali njegov automobil.

Šri Lanka je poslednjih meseci iskusila nestašicu hrane, goriva i lekova, pošto je inflacija u aprilu porasla na skoro 30 odsto. Racioniranje goriva uvedeno je prošlog meseca, a prijavljeni su i dugi redovi za osnovne namirnice kao što su pirinač, mleko u prahu i medicinski materijal.

Radžapaskina vlada je u aprilu objavila da će zaustaviti isplate svog spoljnog duga, a guverner Centralne banke Nandalal Virasinghe je objasnio da je zemlja morala da koristi svoje sve manje rezerve za uvoz hrane i goriva. Šri Lanka je ove godine trebalo da plati oko 7 milijardi dolara svog spoljnog duga, ali je ministar finansija Ali Sabri objavio prošle nedelje da su rezerve zemlje pale na ispod 50 miliona dolara.

Vlada je za finansijsku i humanitarnu krizu okrivila pandemiju Covid-19, koja je urezala prihode ostrvske države ostvarene od turizma. Međutim, visoka državna potrošnja i smanjenje poreza takođe su iscrpili državnu kasu, dok su pokušaji da se otplate strane obveznice povećanjem štampanja novca doveli do nagle inflacije.

Nejasno je da li će ostavka Rajapaske smiriti oštećene građane. Sindikati su u ponedeljak pozvali na nedelju dana kontinuiranih protesta koji su kulminirali maršom do parlamenta zahtevajući da predsednik Gotabaja Rajapaksa takođe podnese ostavku, preneo je AP.