Najveća evropska ekonomija suočava se sa talasom bankrota

Najveća evropska ekonomija suočava se sa talasom bankrota

Nemačka će biti pogođena talasom bankrota zbog sankcija Rusiji u vezi sa Ukrajinom, izjavio je izvršni direktor Commerzbank Manfred Knof.

„Snabdevanje energijom u Nemačkoj je u opasnosti, lanci snabdevanja se raspadaju, imamo visoku inflaciju“, rekao je Knof, a prenosi dnevnik Handelsblat.

Prema rečima izvršne vlasti, skoro trećina nemačke spoljne trgovine je pogođena, što je primoralo kompanije da se bave složenim pitanjima sa kupcima, uključujući porast cena robe i uska grla u lancu snabdevanja.

„Ne treba da se zavaravamo: verovatno će se povećati broj nelikvidnosti na našim tržištima, a time i rezerve banaka za rizik“, rekao je Knof.

U petak je visoki diplomata EU Žozep Borel rekao da će se ministri spoljnih poslova bloka sastati sledeće nedelje ako zemlje članice ne uspeju da postignu dogovor do vikenda o zabrani ruske nafte.

Brisel je ranije ove nedelje otkrio planove za ruski naftni embargo. Očekuje se da će mera stupiti na snagu u roku od devet meseci, a vremenski okvir će varirati za različite naftne derivate.

Nekoliko zemalja EU, uključujući Mađarsku, Slovačku i Češku, traže izuzeće od zabrane.