Mađarska vlada tajno razgovara o smanjenju energetske zavisnosti od Rusije

Mađarska vlada tajno razgovara o smanjenju energetske zavisnosti od Rusije

Mađarska vlada vodi tajne razgovore o tome kako smanjiti energetsku zavisnost zemlje od snabdevanja iz Rusije, prenosi portal Telek.hu, prenosi Evropska istina.

Mađarska trenutno blokira bilo kakva ograničenja EU na ruski gas i naftu. Vlada kaže da je razlog to što ne želi da podrži bilo kakve mere koje bi ograničile snabdevanje Mađarske energijom. Sada, međutim, mađarska vlada vodi tajne pregovore o povlačenju iz Moskve.

U toku su razgovori u Ministarstvu za inovacije i tehnologije.

Za sada, zemlja želi da učini sve što je moguće da nastavi da kupuje naftu i gas od Rusije. Međutim, podrazumeva se da postoji razumevanje da takav pristup neće funkcionisati na duži rok.

Jedno moguće rešenje bi bio LNG (tečni prirodni gas).

Alternative ruskom gasu uključuju jačanje hrvatskog LNG gasovoda; nabavka i rekonstrukcija skladišta LNG; izgradnja gasovoda od severne Italije do Slovenije i Mađarske; „Velika severna veza“.

Prema Teleksu, slovenački gasovod će omogućiti pristup LNG lukama u severnoj Italiji. Na ovim terminalima, tečni prirodni gas isparava nazad u gasovito stanje. Pristup njima putem gasovoda pomoći će mađarskom snabdevanju.

Napominje se da u ovoj oblasti još nisu doneti nacrti odluka i da diskusije sada više liče na razmenu ideja. Međutim, sam početak ovakvih diskusija publikacija smatra pozitivnim.

Kako je saopšteno, predsednik Evropske komisije je izneo detalje šestog paketa sankcija Rusiji zbog njene agresije na Ukrajinu.

Ursula fon der Lajen je objasnila da će isporuke sirove nafte iz Rusije biti obustavljene u roku od šest meseci, a rafinisanih proizvoda – do kraja godine.

Mađarski premijer Viktor Orban je u pismu Evropskoj komisiji novi paket sankcija Rusiji nazvao „istorijskom greškom”. Rekao je da želi petogodišnju zabranu kupovine nafte.

Kako prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore, Evropska unija je odlučila da Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj ponudi mogućnost da zadrže uvoz ruske nafte do 2024. godine.