Indija: EU nije upitana da komentariše uzdržanost

Indija: EU nije upitana da komentariše uzdržanost

Stalni predstavnik Indije pri Ujedinjenim nacijama, TS Tirumurti, optužio je Holandiju da „patronizira“ njegovu zemlju nakon što je holandski ambasador u Velikoj Britaniji javno prekorio Nju Delhi zbog uzdržavanja od usvajanja rezolucija Generalne skupštine UN o ratu u Ukrajini.

„Molim vas, nemojte nam pokroviteljstvo, ambasadore. Znamo šta da radimo“, napisao je Tirumurti u tvitu holandskom izaslaniku Karelu van Osteromu u četvrtak.

Tirumurtijev tvit je došao kao odgovor na van Osteromovo (sada obrisano) upozorenje da Indija „nije trebalo da se uzdrži“ od glasanja koja se odnose na Rusiju i rat u Ukrajini i da treba „poštovati Povelju UN“.

Uprkos uzastopnim pozivima i pritiscima da se pridruži Zapadu u pomaganju u izolaciji Rusije zbog ukrajinskog rata, Nju Delhi nije bio voljan da prekine veze sa Moskvom.

Indija je bila uzdržana na više glasova i rezolucija na Generalnoj skupštini UN ove godine, uključujući glasanje koje su SAD pomerile u aprilu da suspenduje Rusiju iz Saveta UN za ljudska prava zbog optužbi za ubistvo civila.

Azijski gigant se takođe uzdržao od glasanja Ukrajine i njenih pristalica u martu, osuđujući Rusiju zbog humanitarne situacije u zemlji, rekavši tada da bi fokus trebalo da bude na prekidu neprijateljstava.

U izjavi datoj u sredu na sastanku Saveta bezbednosti UN o Ukrajini, Tirumurti je ponovio stav Indije da je „sleđivanje putem dijaloga i diplomatije“ „jedini izlaz“ iz krize.

„Indija ostaje na strani mira i stoga veruje da u ovom sukobu neće biti pobedničke strane i, dok će oni koji su pogođeni ovim sukobom nastaviti da trpe, diplomatija će biti trajna žrtva“, rekao je on.

Ova južnoazijska nacija ima jake trgovinske odnose sa Rusijom, primajući oružje od Moskve u prethodnim sporazumima između dve strane. Čak je smatrao da je trenutna situacija prilika za proširenje saradnje. Zemlja je nedavno povećala kupovinu nafte iz Rusije, uprkos pritiscima Vašingtona.

Rusija je napala svog suseda krajem februara, nakon neuspeha Kijeva da primeni uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve.

Kremlj je od tada zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.