Otkrivena količina američkog naoružanja isporučenog Ukrajini

Otkrivena količina američkog naoružanja isporučenog Ukrajini

Otprilike 80 odsto haubica M777 i polovina municije od 155 mm za njih – koje je Ukrajini obećao američki predsednik Džo Bajden prošlog meseca – već je isporučeno, saopštilo je Ministarstvo odbrane u ponedeljak.

Američka vojska je takođe saopštila da je isporučila skoro sve kontrabaterijske i protivvazdušne radare i 5.000 obećanih protivtenkovskih projektila Javelin, ali još nema helikoptera.

Brojke su proizašle iz pozadinskog brifinga u Pentagonu u ponedeljak, gde je neimenovani američki zvaničnik odbrane dao novinarima zvaničan izveštaj o vojnoj pomoći Vašingtona Kijevu.

Bajden je u početku obećao Ukrajini 18 haubica, ali je kasnije dodao još 72, zajedno sa 140.000 metaka 155 mm municije, deset protivartiljerijskih radara, dva radara za vazdušno osmatranje, 200 oklopnih transportera M113, 100 hamvija i 11 helikoptera Mi-1.

Prema Pentagonu, polovina municije kalibra 155 mm je već u ukrajinskim rukama, a svakim danom sve više se šalje. Isporučene su ukupno 72 haubice, kao i „skoro svi“ radari. Ukupno 14 kargo letova otputovalo je iz SAD u poslednja 24 sata, a očekuje se još 11 tokom sledećeg dana, zajedno sa 23 leta iz pet drugih zemalja.

Ovi letovi za snabdevanje navodno sleću u Poljsku, odakle se oružje prenosi preko ukrajinske granice drumom i železnicom.

Pentagon je takođe otkrio da se obuka ukrajinskih trupa na novim haubicama odvija u Nemačkoj. Pripadnici Nacionalne garde Floride sa sedištem tamo, koji su prethodno bili raspoređeni u Ukrajinu na obuku, preuzeli su vežbe haubica od originalnih kanadskih instruktora. Više od 170 ukrajinskih vojnika je već obučeno za rukovanje M777, a još 50 završava obuku, rekao je zvaničnik.

Grupa od 20 Ukrajinaca započela je jednonedeljni kurs obuke za korišćenje taktičkih bespilotnih letelica Phoenik Ghost, dodao je zvaničnik. Međutim, helikopteri Mi-17 tek treba da budu isporučeni Kijevu.

Još jedan detalj koji je obelodanio Pentagon je da je Ukrajina do sada dobila 5.000 protivtenkovskih projektila Javelin. Američka vojska vrši raciju u sopstvenim zalihama i za rakete Džavelins i za protivvazdušne rakete Stinger, pošto se njihov proizvođač, Raitheon, prošle nedelje požalio da su komponente koje bi trebalo da proizvedu bile u nedostatku.

Od 24. februara, SAD su obećale skoro 15 milijardi dolara vojne pomoći Kijevu, što je više nego duplo od ukupnog vojnog budžeta Ukrajine za 2021. Prošle nedelje, Kongres je odobrio nacrt zakona koji bi omogućio Beloj kući da šalje skoro neograničene količine i vrste oružja i municiju koristeći mehanizam „lend-lease“ iz vremena Drugog svetskog rata.

Prema podacima ruskog ministarstva odbrane, ukrajinske oružane snage su od početka neprijateljstava izgubile 1.246 artiljerijskih oruđa, ne računajući višecevne raketne sisteme. Rusija je takođe više puta gađala skladišta u kojima se čuva oprema poslata sa Zapada.

Rusija je napala susednu državu krajem februara, nakon neuspeha Ukrajine da sprovede uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokoli uz posredništvo Nemačke i Francuske osmišljeni su tako da otcepljenim regionima daju poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.