Tajms: Kremlj već odobrio odluku o invaziji na Moldaviju

Tajms: Kremlj već odobrio odluku o invaziji na Moldaviju

Ruski lideri su izradili razrađen plan za skoru invaziju na Moldaviju, što bi moglo dovesti do ponavljanja scenarija „Donbas“ u regionu, navodi Tajms (The Times).

Postoje „brojni pokazatelji“ koji ukazuju na napad u bliskoj budućnosti na bivšu sovjetsku državu, koja u svojoj vojsci ima samo 3.250 vojnika, sugerišu ukrajinski obaveštajni izvori.

Na aerodromu Tiraspolj, prestonici nepriznate republike Pridnjestrovlje, već se primećuje određena aktivnost. Rusi bi mogli pokušati da prebace svoje trupe na avione Il76 i helikoptere koji poleću sa okupiranog Krima. Istovremeno, u glavnom gradu Moldavije Kišinjevu biće organizovani protesti i neredi.

Istovremeno, list primećuje da informacije nisu u skladu sa zapadnim obaveštajnim procenama koje sugerišu da Rusija nema dovoljno sposobnosti da bezbedno završi ovu rutu, a da ne rizikuje da njene avione obore ukrajinska protivvazdušna odbrana u regionu Odese. Takođe, da bi prebacila municiju i trupe, Rusija bi morala da napravi kopneni koridor od privremeno okupiranog Hersona kroz deo Nikolajevske i Odeske oblasti, suočeći se sa žestokim otporom ukrajinskih snaga.

Navodi se da bi Rusija mogla da pokuša da izvrši invaziju na Moldaviju bliže 9. maju, kada Rusija slavi Dan pobede. Tog datuma predsednik Vladimir Putin bi mogao da objavi priznanje nezavisnosti Pridnjestrovlja, što bi dovelo do razvijanja „donbaskog scenarija“ i predstavljalo direktnu pretnju teritorijalnom integritetu Moldavije.

„Verujemo da je Kremlj već doneo odluku da napadne Moldaviju. Sudbina Moldavije je veoma presudna. Ako Rusi počnu da preuzimaju kontrolu, mi ćemo, vojno, biti lakša meta i pretnja Ukrajini će biti egzistencijalna“, rekao je izvor.

Rusi će tada početi da isporučuju velike količine oružja zemlji pre nego što krenu da pokušaju da je učine delom Rusije, sugerisao je izvor.

Uspešno preuzimanje bi dovelo do toga da ruske trupe uđu u crnomorsku luku Odesa, u Ukrajini, sa zapada, otvarajući tako novi ruski front protiv Ukrajine iz Moldavije.

Britanski analitičari odbrane napominju da bi takva vojna operacija mogla da posluži za tri cilja:

  • Povući deo ukrajinskih snaga na jugozapadni bok;
  • Podrivati proevropsku politiku moldavske vlade; i
  • Zastrašite zapad, sugerišući da podrška Ukrajini može dovesti do dalje destabilizacije u regionu, uključujući i Balkan.

Kako je ranije objavljeno, navodno je štampano „hitno izdanje“ novina Pridnjestrovlje, od 2. maja, gde se izvještavaju o „terorističkim aktima“ i objavljuje se apel, verovatno od strane stanovništva, predsedniku Putinu, tražeći od njega da interveniše .

Tokom protekle nedelje u Pridnjestrovlju je prijavljen veći broj eksplozija, uključujući gađanje štaba lokalne bezbednosne agencije u Tiraspolju i TV i radio-difuznog centra u selu Majak.

Takođe, ruska obaveštajna služba pokrenula je operaciju lažne zastave, šireći lažna upozorenja, koja su navodno dolazila od ukrajinskih snaga bezbednosti, o predstojećim raketnim i artiljerijskim udarima na region. Lokalne oružane snage su stavljene u stanje visoke pripravnosti.

Ukrajinske vlasti su podvukle da Kijev odlučno osuđuje sve pokušaje da se pridnjestrovski region Moldavije uvuče u sveobuhvatni rat koji Rusija vodi protiv Ukrajine i pozvale na hitnu deeskalaciju.

Ukrajinska odbrambena obaveštajna služba saopštila je da su seriju eksplozija u Tiraspolju organizovale ruske snage bezbednosti.