Airbnb prihvata rad od kuće sa modelom jednake plate

Airbnb prihvata rad od kuće sa modelom jednake plate

Firma koja plaća zaposlenima u SAD, Velikoj Britaniji i drugim zemljama paušalne stope bez obzira na troškove života u njihovom regionu.

Osoblje Airbnb-a će moći da radi skoro gde god poželi, najavila je kompanija, a neće im se smanjiti plate ako se presele van gradskih područja.

Novi model će se odnositi na osoblje u SAD, ali i na osoblje u Velikoj Britaniji i drugim zemljama. Da bi to funkcionisalo, kompanija je rekla da će se fokusirati na ličnu saradnju na otprilike tromesečna druženja i imati za cilj da objedini rad u dva izdanja proizvoda godišnje, rekao je njen izvršni direktor i suosnivač Brajan Česki.

„Želimo da zaposlimo i zadržimo najbolje ljude na svetu (poput vas)“, napisao je Česki u mejlu osoblju. „Ako bismo ograničili naš fond talenata na radijus putovanja na posao oko naših kancelarija, bili bismo u značajnom nepovoljnom položaju. Najbolji ljudi žive svuda, a ne koncentrisani u jednoj oblasti. A regrutacijom iz različitih zajednica, postaćemo raznovrsnija kompanija.

„Sada, razumem zabrinutost zbog toga što ne vidite ljude u kancelariji – kako znate da li vaši zaposleni rade svoj posao kada ne možete da ih vidite? Za mene je jednostavno: verujem vam, a fleksibilnost funkcioniše samo kada verujete ljudima u svom timu.

Zaposleni neće biti potpuno slobodni da se kreću kako im odgovara. Iz poreskih razloga, moraće da imaju stalnu bazu u zemlji u kojoj su zaposleni. Ako rade u inostranstvu, ne mogu da provedu više od 90 dana godišnje u bilo kojoj zemlji i odgovorni su za rukovanje sopstvenim ovlašćenjima za rad. . I još uvek moraju da razmotre vremenske zone i razmišljaju o tome kako da dođu do skupova.

Međutim, najvažnije je da kompanija više neće plaćati ljude na osnovu regionalnih razlika. „Počevši od juna, imaćemo pojedinačne platne nivoe po zemljama i za plate i za kapital“, rekao je Česki. „Ako je vaša plata podešena korišćenjem nižeg nivoa plaćanja zasnovanog na lokaciji, dobićete povećanje u junu.

Druge kompanije koje su prihvatile rad na daljinu bile su manje velikodušne. Gugl, Amazon, Epl, Fejsbuk i Majkrosoft traže od zaposlenih da smanje plate ako se presele negde sa znatno nižim troškovima života.

Airbnb se oporavlja od teške pandemije. Kompanija, čije su rezervacije naglo pale pošto su međunarodna putovanja nestala, otpustila je četvrtinu svog osoblja u maju 2020, smanjivši svoja ulaganja u hotele i ultra-luksuzne apartmane i pauzirajući planove za prelazak na transport i kreiranje sadržaja.

U javnost je izašla u decembru 2020., što je bio neugodan period za kompaniju fokusiranu na putovanja, ali je zadržala tržišnu kapitalizaciju od oko 100 milijardi dolara u 18 meseci od tada.