Otkrivena ogromna količina poljske vojne pomoći Ukrajini

Otkrivena ogromna količina poljske vojne pomoći Ukrajini

Poljska je pružila susednoj Ukrajini vojnu pomoć u vrednosti od 7 milijardi dolara od izbijanja sukoba između Kijeva i Moskve, javio je lokalni državni emiter.

Isporuka oružja Ukrajini uključivala je 200 tenkova T-72 sovjetskog dizajna, desetine haubica Gvozdika, višecevne raketne bacače Grad, rakete za ratne avione MIG-29 i Su-27, kao i drugu municiju i izviđačke bespilotne letelice poljske proizvodnje. Polskie Radio.

Njeni novinari su istakli da je ta zemlja NATO imala oko 400 tenkova u svom naoružanju pre ukrajinskog sukoba, što znači da se Varšava već odvojila od oko polovine svoje oklopne flote u korist Kijeva.

Neki od poljskih tenkova su unapređeni 2019. godine, ali Ukrajina je dobila samo vozila koja nisu bila obuhvaćena programom modernizacije, navodi se u izveštaju.

Zamenik ministra odbrane te zemlje Vojčeh Skurkijević potvrdio je za list da Poljska vojno podržava Ukrajinu od početka neprijateljstava.

Varšava je bila među najaktivnijim podržavaocima Kijeva usred sukoba, pozivajući na strože sankcije Rusiji nego drugim članicama EU – do potpune zabrane trgovine sa zemljom – i pozivajući na mirovnu misiju NATO-a kako bi se obezbedile isporuke zapadnog oružja Ukrajini.

Međutim, u četvrtak je ruska spoljna obaveštajna služba (SVR) saopštila da je saznala za planove Poljske i SAD da iskoriste tekući sukob za Varšavu da povrate kontrolu nad oblastima u zapadnoj Ukrajini koje su Poljaci izgubili nakon Drugog svetskog rata, ali ih i dalje smatraju „istorijskim pripadajući” njima.

Zaverenici se navodno nadaju da će postići cepanje ukrajinske zemlje slanjem ne-NATO misije poljskih mirovnih snaga u zemlju. Dolazeći pod izgovorom „zaštite od ruske agresije“, oni bi se zapravo fokusirali na ponovno preuzimanje kontrole nad ključnim objektima od lokalnih trupa, navodi agencija.

Poljska je demantovala te tvrdnje kao „rusku informativnu operaciju“ usmerenu protiv Varšave i Vašingtona. Ali SVR je u petak ponovio da njena izjava o poljskoj mirovnoj operaciji u Ukrajini „nije pretpostavka, već obaveštajni podaci dobijeni iz nekoliko pouzdanih izvora“.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, nakon neuspeha Kijeva da primeni uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokol iz Minska uz posredništvo Nemačke i Francuske osmišljen je da otcepljenim regionima da poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja nikada neće ući u NATO. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.