Elon Musk već prekršio ugovor sa Tvitterom

Elon Musk već prekršio ugovor sa Tvitterom

Kada je Tviter 25. aprila pristao da se proda Elonu Masku za 44 milijarde dolara, dve strane su pristale na specifične uslove spajanja, potpisale dokument i podnele ga američkoj komisiji za hartije od vrednosti (SEC).

Musk još nije vlasnik Tvitera, i neće još mnogo meseci, ali sada je zaključan u ugovoru sa trenutnim menadžmentom društvene mreže, a u igri je kazna od milijardu dolara ako se povuče. Dve strane su se takođe složile sa određenim pravilima ponašanja za period pre zaključenja ugovora. I dan nakon što je taj dogovor postignut, Musk je već prekršio pravila.

Maskov sporazum sa Tviterom omogućava mu da tvituje o spajanju „sve dok takvi tvitovi ne omalovažavaju [Tviter] ili bilo kog od njegovih predstavnika“.

Ali 26. aprila, Musk je tvitovao ono što bi se moglo smatrati dva odvojena omalovažavajuća komentara o zaposlenima na Tviteru.

Nakon što je Politico izvestio da je Vijaia Gadde, glavni advokat Tvitera i šef odeljenja za poverenje i bezbednost, plakao na internom sastanku nakon vesti o kupovini, konzervativni novinar Saagar Enjeti objavio je na Tviteru snimak ekrana uz poruku: „Vijaia Gadde, vrhunska cenzura Advokat na Tviteru koji je slavno razbio svet na podkastu Džoa Rogana i cenzurisao priču o laptopu Hantera Bajdena, veoma je uznemiren zbog preuzimanja Elon Muska.

Gaddeov tim, koji je zadužen za odluke o moderiranju sadržaja na Tviteru, nakratko je blokirao vezu do članka u oktobru Njujork posta o laptopu koji pripada Hanteru Bajdenu, sinu budućeg predsednika SAD Džoa Bajdena. Takođe je privremeno zaključao nalog Pošte. Na kraju je potvrđeno da je laptop Bajdenov, a tadašnji izvršni direktor Tvitera Džek Dorsi se izvinio, rekavši da je Tviter napravio grešku.

U utorak je Musk ušao u borbu, u suštini slažući se sa Enjetijevom kritikom Gadea. „Suspendovanje Tviter naloga velike novinske organizacije zbog objavljivanja istinite priče je očigledno bilo neverovatno neprikladno“, napisao je on na Tviteru.

Samo nekoliko sati kasnije, Musk je odgovorio na tvit desničarskog teoretičara zavere Majka Černoviča koji je naveo da je advokat na Tviteru Džim Bejker, bivši generalni savetnik FBI, „omogućio prevaru“.

„Zvuči prilično loše…“ odgovorio je Musk.

Ovo je daleko od Muskove prve igre na Tviteru. Kao izvršni direktor Tesle, njegovi tvitovi su doveli do tužbe SEC-a zbog onoga što je regulator utvrdio da je obmanjujući tvit o obezbeđivanju sredstava za preuzimanje Tesle u privatnom vlasništvu. U dekretu o saglasnosti, Musk se složio da neće tvitovati o kompaniji bez odobrenja advokata – aranžman koji je sada poznat kao Muskov „Tvitter sitter“ – ali i dalje često tvituje o Tesli. Musk je nedavno tužio da promeni uslove nagodbe, ali je savezni sudija na Menhetnu podržao dogovor sa Tviter siterom 27. aprila, signalizirajući da se Musk neće uskoro izvući iz toga.

Iako je malo verovatno da će Muskovi najnoviji tvitovi imati velike posledice po njega ili Tviter dogovor, oni su dodatni dokaz da čak ni potpisani sporazum – i mišljenje budućih zaposlenih – ne mogu da odvrate idiosinkratičnog generalnog direktora od njegove omiljene platforme.