Kineska ograničenja putovanja produbljuju krizu

Kineska ograničenja putovanja produbljuju krizu

Kineska politika nultog Covid-a rizikuje da stvori još veću ekonomsku štetu, upozorili su stručnjaci, uprkos tome što se talas Omikrona povlači u nekoliko regiona.

Slučajevi Covid-19 u šest provincija, uključujući Šangaj, Heilongđang i Đilin, pali su u proteklih sedam dana nakon što su mnogi stanovnici nedeljama bili sprečeni da napuste svoje domove, što sugeriše da bi najgore izbijanje epidemije Omikrona moglo da se završi za regione koji su pogođeni. rano.

Ali čak i dok slučajevi opadaju u najteže pogođenim gradovima, vlasti i dalje nameću ograničenja za međugradska putovanja koja začepljuju vitalne transportne veze između dobavljača i proizvođača.

„Uticaj ovog zatvaranja na lanac snabdevanja biće barem jednako loš, ako ne i gori nego u proleće 2020.“, rekao je Lu Ting, glavni kineski ekonomista u Nomuri. „Vuhan kao industrijska baza nije toliko važan kao Šangaj“, dodao je on, objašnjavajući da su grad i okolno područje delte reke Jangce dom za automobilsku, poluprovodničku i tekstilnu industriju zemlje.

Lu je dodao da je tajming ovog talasa Omikrona, koji je počeo u martu, takođe bio lošiji za ekonomski rast od prvog izbijanja koronavirusa kada je njegov proizvodni i građevinski sektor bio u zatišju zbog lunarnog novogodišnjeg praznika.

Logan Vright, šef istraživanja kineskog tržišta u Rhodium Group, konsultantskoj kući, rekao je da, iako su neke vlasti počele da ublažavaju ograničenja u gradovima, to nije „razlog za olakšanje“ za proizvođače, koji se oslanjaju na slobodan protok robe između metropola.

Rajt je procenio da je međugradski drumski saobraćaj u Đangsuu i Džeđangu, koji se graniče sa Šangajem, ove nedelje opao za oko 70 odsto, odnosno 50 odsto u poređenju sa 2021.

Porast Omikrona dogodio se u delikatnom trenutku za ekonomiju zemlje nakon dužničke krize u nekoliko velikih kompanija za nekretnine koje su se proširile po sektoru nekretnina. Peking ove godine cilja na rast od 5,5 odsto, što bi bila najniža godišnja stopa u poslednje tri decenije.

„Pogoršanje imovinskog sektora je ubrzano zatvaranjem. Kada ljudi nisu u mogućnosti da se kreću, to ima negativan uticaj na uslužni sektor, a zatim i na prihode“, rekao je Rajt.

Upozorenja su usledila nakon oštrih kritika vlade od strane osnivača jednog od najvećih azijskih investitora privatnog kapitala. Veijian Shan, čija PAG grupa upravlja više od 50 milijardi dolara, rekao je da je politika Pekinga izazvala „duboku ekonomsku krizu“ uporedivu sa globalnim finansijskim krahom.

Stroge mere Kine takođe imaju talasni efekat izvan njenih granica, a proizvođači se bore da na vreme dobiju ključne komponente. General Electric je ove nedelje rekao da su „značajna ograničenja u lancu snabdevanja“ dovela do niže proizvodnje u poslovanju sa motorima za komercijalne avione.

Prema grupi za praćenje logistike FourKites, brodovi u Šangaju čekaju u proseku 8,9 dana da se teret promeni, što je povećanje od 162 odsto u poređenju sa 12. martom, neposredno pre nego što je grad ušao u delimičnu blokadu.

„Ovo pogoršava globalnu inflaciju, pri čemu preduzeća imaju poteškoća da nabave komponente iz kineskog proizvodnog sektora“, rekao je Rajt.

Vidite snimak interaktivne grafike. Ovo je najverovatnije zbog toga što ste van mreže ili što je JavaScript onemogućen u vašem pregledaču.

Veliki proizvođači elektronike, uključujući Apple, HP i Dell, mogli bi da se suoče sa kašnjenjima u proizvodnji sa velikim delovima njihovog lanca snabdevanja koji se nalaze u teško pogođenim regionima oko delte reke Jangce.

Analiza kompanije Nikkei Asia otkrila je da oko polovina od 200 najboljih dobavljača kompanije Apple ima objekte u i oko Šangaja, gde su ograničenja zaključavanja poremetila proizvodne i logističke mreže.

Vlasti Šangaja počele su da dozvoljavaju nekim ljudima u naseljima u kojima nema infekcija da napuste svoje domove, ali veliki deo 25 miliona stanovnika grada i dalje je pod karantinom. Finansijski centar je u četvrtak objavio više od 10,600 slučajeva, što je peti dan zaredom da je broj zaraženih pao.

Vidite snimak interaktivne grafike. Ovo je najverovatnije zbog toga što ste van mreže ili što je JavaScript onemogućen u vašem pregledaču.

Ali kako su slučajevi u najteže pogođenim regionima tokom početne epidemije Omikrona postali plato ili počeli da opadaju, četiri provincije – uključujući Peking i Šandong – ostaju u stanju pripravnosti kako infekcija raste.

Glavni grad je u četvrtak prijavio 50 lokalnih infekcija za testove koji su sprovedeni u sredu nakon što su vlasti ove nedelje naredile tri runde testova širom grada za svojih 20 miliona stanovnika.

Peking se nada da će sprečiti dugotrajno zatvaranje u šangajskom stilu i umesto toga suzbiti lance prenosa u zajednici, slično kao što je proizvodno središte Šenžen uspeo da uradi u martu.

Kako neki regioni počinju da ublažavaju ograničenja, Goldman Sachs je procenio da su oblasti koje su doprinele 15 odsto kineskog bruto domaćeg proizvoda bile pod delimičnom ili potpunom blokadom, sa 35 odsto krajem marta.