Ukrajina navodi imena 10 ruskih vojnika koji su navodno kršili ljudska prava u Buči

Ukrajina navodi imena 10 ruskih vojnika koji su navodno kršili ljudska prava u Buči

Generalni tužilac Irina Venediktova kaže da je identifikovano „više od 8.000 slučajeva” osumnjičenih za ratne zločine.

Ukrajinski generalni tužilac imenovao je 10 ruskih vojnika koji su navodno umešani u kršenje ljudskih prava tokom jednomesečne okupacije Buče.

Irina Venediktova je takođe rekla nemačkoj TV da su ukrajinski istražitelji identifikovali „više od 8.000 slučajeva” osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije, uključujući optužbe za „ubijanje civila, bombardovanje civilne infrastrukture, mučenje” i „seksualne zločine”.

Njeni komentari došli su u trenutku kada Međunarodni krivični sud (ICC) pojačava svoju istragu o navodnim ratnim zločinima počinjenim u Ukrajini od početka rata. Holandska vlada će „vrlo brzo“ poslati tim od „nekoliko desetina“ forenzičkih stručnjaka u Ukrajinu u ime Međunarodnog krivičnog suda da prikupi dokaze o kršenju ljudskih prava, izvestila je u četvrtak novinska agencija ANP.

Povlačenje ruskih snaga iz Kijeva početkom aprila ostavilo je užasavajuće dokaze o zverstvima u predgrađima i gradovima regiona, gde je na ulicama pronađeno mnoštvo tela u civilnoj odeći ili zakopana u plitke grobove.

Satelitski snimak prikazuje mesto masovne grobnice u blizini crkve Svetog Andreja i Svih Svetih Pjervozvannog, u Buči, Ukrajina.

U objavi na Fejsbuku u četvrtak, Venediktova je identifikovala 10 vojnika – dva narednika, četiri kaplara i četiri redova – za koje je rekla da su svi „umešani u mučenje mirnih ljudi“ tokom brutalne okupacije Buče, malog prigradskog grada udaljenog 28,5 milja severno- zapadno od Kijeva.

Venediktova je rekla da su vojnici bili u sastavu 64. streljačke brigade, jedinice koja se nalazi u oblasti Habarovsk, na obali Pacifika na dalekom istoku Rusije.

„Tokom okupacije Buče uzimali su za taoce nenaoružane civile, ubijali ih od gladi i žeđi i držali na kolenima vezanih ruku i zalepljenih očiju. [Taoci] su se rugali i tukli pesnicama i kundacima. Tukli su ih zbog informacija o lokaciji [ukrajinskih] oružanih snaga… a neki su mučeni bez ikakvog razloga“, napisala je ona.

Venediktova je apelovala na javnost da pomogne u prikupljanju dokaza i rekla da ukrajinski tužioci i policajci sada istražuju da li je neko od muškaraca takođe umešan u ubistva.

Ukrajina je, zajedno sa brojnim zapadnim zemljama i organizacijama za ljudska prava, optužila ruske snage da su po kratkom postupku ubijale civile u Buči.

Stanislav Kozinčuk, zamenik šefa tužilaštva za Kijevsku oblast, rekao je da istražitelji rade sa žrtvama na identifikaciji počinilaca kršenja ljudskih prava.

„Naši osumnjičeni su vojna lica iz Ruske Federacije“, rekao je on. „Razumemo ko je tamo bio, šta se desilo, a sada ispitujemo ove vojne jedinice koje su učestvovale u ubistvima.

Neki od umešanih vojnika već su raspoređeni da se bore u istočnoj Ukrajini, rekao je on.

U nedavnom izveštaju Human Rights Watch navodi da su „ruske snage počinile niz očiglednih ratnih zločina tokom okupacije“ grada, dodajući da su istražitelji „pronašli obimne dokaze o pogubljenjima po kratkom postupku, drugim protivpravnim ubistvima, prisilnim nestancima i mučenju, sve bi to predstavljalo ratne zločine i potencijalne zločine protiv čovečnosti.”

Gardijan je izvestio da su desetine civila koji su poginuli tokom ruske okupacije Buče ubijeni od sićušnih metalnih strela iz granata koje je ispalila ruska artiljerija.

Ranije ovog meseca, ukrajinsko ministarstvo odbrane identifikovalo je rusku 64. streljačku brigadu kao jedinicu koja je okupirala Buču, objavivši imena, činove i podatke o pasošima svih vojnika.

Moskva je više puta negirala bilo kakvu umešanost u navodna kršenja ljudskih prava, dok je ruska državna televizija emitovala izveštaje u kojima se tvrdi da su slike mrtvih civila u Buči nameštene ili rezultat zločina koje su počinile ukrajinske snage.

Tokom sastanka sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom u utorak u Kremlju, ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da „ruske snage nemaju veze sa Bučom“.

„Znamo ko je to uradio. Znamo ko je pripremio ovu provokaciju… Znamo ko su“, dodao je Putin, ne iznoseći dalje detalje.

Ranije ovog meseca, Putin je 64. moto streljačkoj brigadi dodelio počasnu titulu „gardista“ i pohvalio jedinicu za „veliko herojstvo i hrabrost“.

„Ovo visoko priznanje priznaje vaše posebne zasluge, veliko herojstvo i hrabrost u odbrani svoje otadžbine i zaštiti suvereniteta i nacionalnih interesa Rusije“, navodi se u Putinovom saopštenju.