EU optužila Rusiju za „ucenu“ gasa

EU optužila Rusiju za „ucenu“ gasa

Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, optužila je Rusiju da koristi snabdevanje prirodnim gasom kao „instrument ucene“ nakon odluke Gasproma da u sredu zaustavi izvoz u Poljsku i Bugarsku. Varšava i Sofija nisu platile isporuku ruskog gasa u aprilu u rubljama, objasnila je ruska državna energetska korporacija.

Prošlog meseca je predsednik Vladimir Putin najavio da će takozvane „neprijateljske zemlje“ morati da plaćaju energiju u sopstvenoj valuti Rusije.

U saopštenju objavljenom u sredu, Fon der Lajen je tvrdila da je „najava Gasproma da jednostrano zaustavlja isporuku gasa kupcima u Evropi još jedan pokušaj Rusije da koristi gas kao instrument ucene“.

Predsednik Komisije je tu odluku opisao kao „neopravdanu i neprihvatljivu“, dodajući da je dodatno istakla „nepouzdanost Rusije kao snabdevača gasom“.

Brisel „radi na tome da obezbedi alternativne isporuke i najbolje moguće nivoe skladištenja širom EU“, insistirala je Fon der Lajen. Lider EU je dodao da su za takav scenario u državama članicama EU razvijeni planovi za vanredne situacije i da bi „međunarodni partneri“ mogli pomoći EU da „osigura alternativne tokove“, bez davanja konkretnih podataka.

Navod Von der Lajen o „uceni gasom“ odražava komentare poljskog i bugarskog premijera u sredu.

Govoreći u poljskom parlamentu, premijer Mateuš Moravjecki rekao je da smatra da je isključenje gasa ruska osveta za poslednju rundu sankcija koje je Varšava uvela Moskvi zbog njene vojne ofanzive na Ukrajinu. Poljske kaznene mere objavljene su u utorak i ciljaju na ruske pojedince i kompanije, uključujući Gasprom.

Moravjecki je uverio zakonodavce da se Poljska neće suočiti sa energetskom krizom kao rezultatom današnjeg prekida snabdevanja, navodeći kao razlog višegodišnje napore Varšave da obezbedi snabdevanje gasom iz drugih izvora.

U međuvremenu, Petr Naimski, zvaničnik poljske vlade zadužen za stratešku energetsku infrastrukturu zemlje, potvrdio je u radio intervjuu da Varšava više neće kupovati gas od Rusije.

Bugarski premijer Kiril Petkov osudio je odluku Gasproma kao „grubo kršenje njihovog ugovora“ i „ucenu“. On je takođe naglasio da Bugarska „neće podleći takvom reketu“.

Gasprom je u sredu ujutru najavio potpuni prekid izvoza gasa u Bugarsku i Poljsku, navodeći kao razlog neuspeh dveju zemalja da plate u rubljama za gorivo isporučeno u aprilu. Ruski energetski gigant je jasno stavio do znanja da će do obnavljanja isporuke gasa doći tek kada Sofija i Varšava ispoštuju šemu plaćanja koju je predložila Rusija.

Gasprom je takođe upozorio da će, ukoliko Bugarska i Poljska počnu da ispuštaju ruski tranzitni gas namenjen drugim zemljama, ruska kompanija smanjiti isporuke za iznos koji su Sofija i Varšava nezakonito zadržali.

Gasprom je u svom saopštenju opravdao prekid rekavši da „Gasprom eksport do kraja radnog dana 26. aprila nije primio isplate u rubljama za isporuke gasa u aprilu od kompanija „Bulgargaz“ (Bugarska) i PGNiG ( Poljska),“ kako se zahteva ukazom predsednika Vladimira Putina od 31. marta. Ruski energetski gigant je insistirao da je „blagovremeno“ obavestio Varšavu i Sofiju o novoj šemi plaćanja.

Putin je krajem marta zahtevao od država koje su uvele sankcije Rusiji, a još uvek uvoze njen gas, da plate gorivo u ruskoj nacionalnoj valuti. Nekoliko kupaca je od tada signaliziralo da su spremni da prihvate zahteve Moskve. Uniper, najveći nemački uvoznik ruskog gasa, rekao je u ponedeljak da će biti moguće platiti buduće isporuke bez kršenja zapadnih sankcija.