NASA kritikuje Kinu

NASA kritikuje Kinu

Šef NASA-e Bil Nelson kritikovao je kineski svemirski program zbog odbijanja da sarađuje sa SAD na njegovim operacijama, rekavši da je tajnost Pekinga stvorila nepotrebne rizike.

„Jednostavno nismo bili u mogućnosti da dobijemo bilo kakvu transparentnost od kineskog svemirskog programa“, rekao je Nelson novinarima u utorak. On je dao svoje komentare na brifingu za štampu uoči uspešnog lansiranja rakete SpaceKs-a u sredu sa novom astronautskom posadom na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Nelson je upozorio na novu svemirsku trku sa Kinom i često je pozivao da kineski svemirski program sarađuje sa NASA-om. Jadajući se u utorak da takva saradnja iz Pekinga nije usledila, on je naveo primer incidenta iz aprila 2021. u kojem su kineski svemirski zvaničnici odbili da podele podatke o praćenju sa SAD ili drugim zemljama dok je raketni buster krenuo nazad ka zemlji nakon što je nosio svemir. modul stanice u orbitu.

„Nisu rezervisali dovoljno goriva da bi imali kontrolisan ponovni ulazak, i hvala Bogu da je pao u Indijski okean“, priseća se Nelson. „Ali to je moglo da se sruši u Evropi, moglo je da se sruši u Saudijskoj Arabiji, moglo je da se sruši u Grčkoj. Dodao je da su NASA inženjeri bili primorani da naprave sopstvene proračune putanje bustera nazad ka Zemlji.

Želimo saradnju sa Kinezima, ali za tango je potrebno dvoje.

U nedostatku takve transparentnosti, Nelson je rekao da će se NASA „pozabaviti time kako bude napredovala“. Međutim, on je ranije priznao da se NASA pridržava zakona iz 2011. koji zabranjuje agenciji da se uključi u direktnu saradnju sa kineskom vladom ili bilo kojim kineskim organizacijama bez eksplicitnog odobrenja Kongresa i federalnih organa za sprovođenje zakona. Kineski zvaničnici su na tu zabranu, nazvanu Vukov amandman, ukazali kao na „nesrećnu” i prepreku direktnoj saradnji sa NASA-om.

Kina nije članica programa Međunarodne svemirske stanice (ISS). NASA je pozvala da ISS ostane u funkciji, nastavljajući svoje partnerstvo sa Rusijom, do 2030. Trenutni sporazum o ISS između NASA-e i Roskosmosa važi do 2024. godine.

Nelson je u utorak rekao da NASA ima „pečat odobrenja za dobro domaćinstvo od Bele kuće“ da produži saradnju do 2030. godine, uprkos rastućim geopolitičkim tenzijama zbog ruske invazije na Ukrajinu. On je ukazao na dosadašnju saradnju sa Moskvom, počevši od pristajanja Apolo-Sojuz 1975. godine, i trajna prijateljstva koja su nastala.

„Uprkos užasima koje svakodnevno gledamo očima na televiziji šta se dešava u Ukrajini kao rezultat političkih odluka koje donosi predsednik Rusije, uprkos svemu tome, uprkos ratu koji se vodi u Ukrajini, vidim Taj profesionalni odnos sa astronautima i kosmonautima i zemaljskim timovima u dve odgovarajuće kontrole misije, vidim da se to nastavlja“, rekao je Nelson.

Izveštaj američke Odbrambene obaveštajne agencije (DIA) objavljen ranije ovog meseca ukazuje na to da Kina i Rusija imaju za cilj da „potkopaju globalno liderstvo SAD i saveznika u svemirskom domenu“. Obe zemlje proširuju svoje vojne kapacitete u svemiru i vide taj domen kao ključ za pobedu u modernim ratovima, saopštila je DIA. Kina bi možda planirala da koristi svemirsku tehnologiju da blokira američke radare i ometa sofisticirane sisteme naoružanja, dodaje se u izveštaju.

Evropska svemirska agencija (ESA) je prošlog meseca suspendovala misiju na Mars sa Rusijom i prekinula saradnju sa Moskvom. Govoreći na brifingu za štampu NASA-e u utorak, generalni direktor ESA Jozef Ašbaher rekao je da njegova grupa od 28 zemalja može samostalno da preduzme misiju rovera EkoMars ili da traži drugog partnera, kao što je NASA, umesto saradnje sa Rusijom.

„Ono što želim da izađem iz ove krize jeste da se uverimo da ćemo izgraditi robusnu svemirsku industriju i svemirsku infrastrukturu – robusnu u smislu da štitimo naše misije i naše aktivnosti od ove vrste stvari“, rekao je on.