Bajdenova administracija otkrila „Odbor za upravljanje dezinformacijama“

Bajdenova administracija otkrila „Odbor za upravljanje dezinformacijama“

Administracija predsednika Džoa Bajdena proširuje delokrug Ministarstva unutrašnje bezbednosti SAD (DHS) kako bi uključila borbeni govor za koji vlada smatra da je „dezinformacija“.

Planovi za novu inicijativu otkriveni su u sredu, kada je šef DHS-a Alehandro Majorkas rekao na saslušanju u Kongresu da je njegovo odeljenje stvorilo „odbor za upravljanje dezinformacijama“. Odbor će predvoditi Nina Jankovič, čija biografija uključuje savetovanje ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova i nadgledanje programa Rusije i Belorusije u Nacionalnom demokratskom institutu.

„Mačka je izašla iz torbe“, rekla je Jankovič u objavi na Tviteru. „Evo šta sam radio u poslednja dva meseca i zašto sam ovde bio malo tih.“

Iako je Majorkas predstavio novi entitet kao odgovor na pitanje o dezinformacijama koje se koriste za uticaj na izbore, novi odbor će se navodno fokusirati na suzbijanje „dezinformacija u vezi sa domaćom bezbednošću, posebno fokusiranih na neregularnu migraciju i Rusiju“.

Administracija je objavila svoj pritisak na dezinformacije samo dva dana nakon što je milijarder preduzetnik Elon Musk postigao dogovor o kupovini Tvitera za 44 milijarde dolara. Mask je obećao da će vratiti slobodu govora na platformi, koja je zabranila istaknute konzervativne glasove i optužena je da utiče na predsedničke izbore 2020. suzbijanjem širenja vesti o navodnom skandalu sa Bajdenovim uticajem.

Sekretar za štampu Bele kuće Jen Psaki, koju su novinari u ponedeljak ispitivali o dogovoru sa Tviterom, rekla je da je Bajden „već dugo zabrinut zbog moći velikih platformi društvenih medija“ i da će pozvati Kongres da preduzme korake da pomogne u borbi protiv dezinformacija na internetu.

Ironično, Jankovič je promovisala lažne informacije o navodnom skandalu sa Bajdenom nedeljama pre izbora 2020. godine, rekavši da je zataškana priča Njujork posta koju su bivši obaveštajni zvaničnici označili kao „operaciju ruskog uticaja“. Ona je izveštaj takođe nazvala „proizvodom Trampove kampanje“ i upozorila da će se pristalice predsednika Donalda Trampa pojaviti na biralištima sa oružjem da zastraše birače. Imejlove na kojima je zasnovana priča o Bajdenu kasnije su verifikovali drugi veliki mediji, uključujući Njujork tajms i Vašington post.

Odgovarajući na vesti o Muskovom preuzimanju Tvitera u ponedeljak, Jankovič je rekla: „Jezim se kada pomislim da ako apsolutisti slobode govora preuzimaju više platformi, kako bi to izgledalo za marginalizovane zajednice, koje već nose nesrazmerne količine ove zloupotrebe“.

Jankovič je prošlog decembra nazvala Maska „onlajn zlostavljačem“ i rekla da je najbolji lek za takvo ponašanje „da im se uskrati uticaj i notornost“. Ona je takođe branila regulaciju govora, rekavši: „Uokvirivanje ‘slobodnog govora protiv cenzure’ je lažna dihotomija“.