Bezos je objavio upozorenje na Tviteru zbog Muskovih veza sa Kinom

Bezos je objavio upozorenje na Tviteru zbog Muskovih veza sa Kinom

Osnivač Amazona Džef Bezos upitao je da li je Kina dobila „polugu” na Tviteru nakon što je izvršni direktor Tesle Elon Mask kupio platformu u više milijardi dolara vrednom poslu, iako je brzo povukao komentar.

Bezos se u ponedeljak oglasio na društvenim mrežama kako bi razmišljao o Muskovoj kupovini Tvitera za 44 milijarde dolara, nagoveštavajući da bi taj potez mogao da prenese uticaj Pekinga na onlajn „gradski trg“.

„Zanimljivo pitanje. Da li je kineska vlada upravo dobila malo uticaja na gradskom trgu?“ upitao je on, citirajući objavu reportera Njujork tajmsa Majka Forsajta u kojoj je izložio Muskove poslove u Kini.

Bezos se ubrzo vratio da razjasni, međutim, rekavši da sporazum sa Maskom „verovatno neće“ dati Kini uticaj na platformu, umesto toga predviđajući „kompleksnost u Kini za Teslu, a ne cenzuru na Tviteru“.

„Ali videćemo. Musk je izuzetno dobar u snalaženju u ovoj vrsti složenosti“, dodao je on.

Izvršni direktor Tesle je prvi put dao svoju ponudu za preuzimanje Tvitera ranije ovog meseca, ubrzo nakon što je 4. aprila kupio 9,2% udela u kompaniji. Objavljujući dogovor u ponedeljak popodne, Musk je Tviter nazvao „digitalnim gradskim trgom“ i naglasio potrebu da se održavaju „slobodu govora“ na sajtu, takođe obećavajući da će njegove algoritme učiniti otvorenim kodom „kako bi povećali poverenje“.

Uprkos Bezosovim upozorenjima o uticaju kineske vlade na zapadne tehnološke firme, njegova sopstvena kompanija prošle godine se suočila sa sličnim optužbama nakon izveštaja da se Amazon udružio sa kineskom „propagandnom rukom“ kako bi očistio negativne kritike o radovima predsednika Si Đinpinga. Izvori koje citira Rojters rekli su da je gigant e-trgovine to učinio u skladu sa „ukazom vlade“, delom „decenijskih napora kompanije da pridobije naklonost u Pekingu da zaštiti i razvije svoje poslovanje na jednom od najvećih svetskih tržišta“. .”

Tesla je takođe radio na ulasku na kinesko tržište, čime je zemlja postala drugi najveći kupac iza Sjedinjenih Država prošle godine. I dok kompanija za električne automobile ima za cilj da smanji svoje oslanjanje na kineski grafit koji se koristi za proizvodnju baterija, ona već dugo isporučuje takve materijale iz Kine.