Za „terorističke napade” okrivljeni Ukrajinci

Za „terorističke napade” okrivljeni Ukrajinci

Predsednik samoproglašene republike Pridnjestrovlje, Vadim Krasnoselski, pratio je najnoviji talas, kako je rekao, „terorističkih napada“ u toj republici sve do Ukrajine. Govoreći u utorak, on je naveo rezultate istrage koju su sprovele lokalne vlasti, pozivajući Kijev da istraži naoružane grupe koje su se navodno infiltrirale u njegov region i pogodile nekoliko ciljeva tamo.

Krasnoselski je pretpostavio da „oni koji su organizovali ovaj napad imaju za cilj da uvuku Pridnjestrovlje u sukob“.

On je takođe pozvao Moldaviju, od koje se Pridnjestrovlje otcepilo ratom 1992. godine, da se uključi u pregovore o „očuvanju mira“.

„Ne dozvolite da Moldavija bude uvučena u agresiju na Pridnjestrovlje“, zamolio je zvaničnik, upozoravajući da bi to moglo da dovede do „velikog rata“.

Ranije u utorak, predsednica te zemlje Maja Sandu sazvala je svoj savet za bezbednost zbog situacije u otcepljenom regionu između Moldavije i Ukrajine. Ona je tvrdila da „pokušaj eskalacije ima veze sa snagama u Pridnjestrovlju, koje žele rat i zainteresovane su za destabilizaciju situacije“.

Sandu je rekao da se bezbednosna situacija u samoproglašenoj republici pogoršava već nekoliko nedelja, uz izveštaje o podmetnutim eksplozivnim napravama u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama u Pridnjestrovlju. Zvaničnik je dodao da u poslednje vreme nije bilo direktnog kontakta između Kišinjeva i Tiraspolja, a da moldavska vlada ne planira da razgovara o tom pitanju ni sa Moskvom.

Govoreći u utorak, portparol Kremlja Dmitrij Peskov opisao je nedavni talas eksplozija u Pridnjestrovlju kao „zabrinjavajući“, dodajući da Moskva „veoma pažljivo prati situaciju“.

Pridnjestrovlje, zvanično poznato kao Pridnjestrovska Moldavska Republika (PMR), stavljeno je u stanje uzbune od terorizma nakon niza napada. U ponedeljak je kancelarija lokalne službe bezbednosti u Tiraspolju pogođena raketnim bacačem za jednokratnu upotrebu. Istog dana gađana je i vojna baza u Parkanju. Međutim, zbog toga nije bilo prijavljenih žrtava.

U utorak rano ujutru dva radio-jarbola su dignuta u vazduh u selu Majak.

Od kada je region sa pretežno ruskim govornim područjem postao de facto nezavisan 1992. godine, tamo su stacionirane ruske mirovne snage.