Otvaranje u Kanu preimenovano nakon protesta Ukrajine

Otvaranje u Kanu preimenovano nakon protesta Ukrajine

Francuski filmski reditelj Mišel Hazanavicijus objavio je u ponedeljak da je preimenovao svoju zombi komediju u „Z“, koja bi trebalo da bude premijerno prikazana tokom prve večeri na Kanskom festivalu sledećeg meseca. Ovo sledi nakon pisma koje je Ukrajinski filmski institut ranije poslao festivalu i filmskom stvaraocu.

Režiser je rekao da će film – rimejk japanske komedije o zombiju – u Francuskoj biti preimenovan u „Kupe“, dok će njegov međunarodni naziv „Final Cut“ ostati isti.

Ukrajinski filmski institut požalio se na naslov filma u pismu Kanu, koje je u petak citirao Vaniti Fair, tvrdeći da je slovo „Z“ postalo simbol ruske vojske u Ukrajini. Slovo je, zajedno sa slovom „V“, naslikano na tenkovima i drugim vozilima, a neke evropske zemlje, poput Nemačke, Litvanije i Letonije, zapravo su otišle toliko daleko da su zabranile javno izlaganje pisma.

„Moj film treba da donese radost i ne bih želeo da se na bilo koji način povezuje sa ovim ratom“, rekao je Hazanavicijus za Varieti, insistirajući da je „srećan“ što je promenio naslov i „kroz ovu skromnu emisiju gesta moja puna podrška ukrajinskom narodu.

Redatelj je prvobitno rekao da je „prekasno“ da se promeni naslov francuskog izdanja „Z-ja“, koje dolazi za manje od dve nedelje, i primetio je da je ime „po celom marketinškom materijalu, a takođe i u špicama“.

Ukrajinski filmski stvaraoci su takođe osudili Kan zbog njegove odluke da prikaže film ruskog režisera Kirila Serebrenikova „Žena Čajkovskog“, žaleći da ga je delimično finansirao ruski milijarder Roman Abramovič.

Filmski stvaraoci iz Ukrajine navodno smatraju da imaju dužnost da se pojave uprkos onome što je Natali Movšovič sa Ukrajinskog filmskog instituta nazvala „pomešanim osećanjima“ zbog odbijanja festivala da zabrani ruske prijave, rekla je ona za Varieti.

„Kan je izjavio da neće prihvatiti nikoga ko je povezan sa ruskom vladom“, priznao je Mošović pre nego što je sugerisao da to nije dovoljno. „Sve što tražimo je da odložimo premijere ovih [ruskih] filmova dok Rusija ne napusti našu zemlju i konačno preuzme odgovornost za sve što su uradili…

Ruska umetnost, film i muzika – i tvorci, i živi i pokojni, ovog kulturnog nasleđa – proterani su sa zapadnih izložbenih prostora i takmičenja, jer zemlje padaju u red iza nezvanične kampanje ostrakizacije pored zvaničnih zapadnih sankcija. Čak su i mačke odgajane u Rusiji osetile oštar ubod zapadnog gneva.

Ipak, Kan je odbio da isključi sve ruske filmske stvaraoce.

Rusija je napala susednu državu krajem februara, nakon neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokoli uz posredništvo Nemačke i Francuske osmišljeni su tako da otcepljenim regionima daju poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.