Elon Musk kupuje Tviter za 44 milijarde dolara

Elon Musk kupuje Tviter za 44 milijarde dolara

Elon Musk, najbogatiji čovek na svetu, konačno je uspeo da kupi firmu za društvene mreže Tviter. Upravni odbor platforme za mikroblogovanje prihvatio je Muskovu ponudu od 44 milijarde dolara da preuzme kompaniju u privatno vlasništvo.

„Sloboda govora je osnova funkcionalne demokratije, a Tviter je digitalni gradski trg na kome se raspravlja o pitanjima od vitalnog značaja za budućnost čovečanstva“, rekao je Mask u izjavi u kojoj je najavljivao kupovinu. „Takođe želim da Tvitter učinim boljim nego ikad tako što ću poboljšati proizvod novim funkcijama, učiniti algoritme otvorenim kodom za povećanje poverenja, pobediti spam botove i potvrditi autentičnost svih ljudi.

Milijarder je dao ponudu za preuzimanje Tvitera ranije ovog meseca na 54,20 dolara po akciji, ubrzo nakon što je 4. aprila kupio 9,2% udela u kompaniji. Akcije Tvitera u to vreme trgovale su se ispod 40 dolara po akciji.

Međutim, Tviterov odbor prvobitno nije bio voljan da prihvati ponudu i čak je doneo plan o pravima akcionara poznat kao „pilula za otrov“ kako bi zaštitio kompaniju od onoga što je smatrao neprijateljskim preuzimanjem. Ali ranije ove nedelje, pojavili su se izveštaji da su rukovodioci Tvitera počeli da se zagrevaju za razgovore o dogovoru.

Akcije Tvitera skočile su za preko 35 odsto otkako je Musk najavio svoje planove za kupovinu. Trgovale su iznad 52 dolara po akciji u ranom trgovanju u ponedeljak.

„Nadam se da će čak i moji najgori kritičari ostati na Tviteru, jer to znači sloboda govora“, napisao je Mask na Tviteru ranije u ponedeljak, pošto su se u štampi pojavili nepotvrđeni izveštaji o prodaji.

Redovni Tviter sa preko 81,5 miliona pratilaca, Musk je poznat po svojim tvitovima, od kojih su ga neki, međutim, doveli u legalnu vruću vodu. U stvari, njegov potez da kupi Tviter usledio je ubrzo nakon što su američki regulatori objavili da imaju ovlašćenje da izdaju sudski poziv izvršnom direktoru Tesle zbog njegovih tvitova i pozvali saveznog sudiju da mu ne dozvoli da tvituje bez nadzora. Ovo je navelo Maska da tvituje da „ozbiljno razmišlja“ o izgradnji sopstvene platforme društvenih medija. Dao je ponudu za Tviter 20 dana kasnije.