Norman Foster predlaže „grad budućnosti“ za Ukrajinu

Norman Foster predlaže „grad budućnosti“ za Ukrajinu

Čuveni britanski arhitekta lord Norman Foster ponudio je pomoć u obnovi grada Harkova nakon što je teško oštećen tokom vojnog sukoba između Rusije i Ukrajine. Foster kaže da već pravi planove za oživljavanje grada „visoke tehnologije“ i tvrdi da bi mogao da ga pretvori u „grad budućnosti“.

Tajms prenosi da se Foster sastao sa gradonačelnikom grada Ihorom Terehovom u ponedeljak putem video konferencije na kojoj su dve strane razgovarale o projektu obnove Harkova – drugog po veličini grada u Ukrajini, koji se nalazi na istoku zemlje u blizini ruske granice i imao je prijavljeno 1,4 miliona stanovnika na početku 2022.

„Prvi korak je napraviti master plan grada koji je povezan sa regionom, kombinovati najomiljenije i najpoštovanije nasleđe prošlosti sa najpoželjnijim i najzelenijim elementima infrastrukture i zgrada – drugim rečima, stvoriti grad budućnost sada i planirajte svoj život za decenije koje dolaze“, napisao je lord Foster u podnesku Terehovu.

Procenjuje se da je oko četvrtina zgrada u Harkovu uništena kao rezultat žestokih borbi između ruskih i ukrajinskih snaga, a mnoge ključne zgrade su pogođene granatama, uključujući bolnice, škole i zgrade nasleđa, uključujući operu, koncertnu salu i vladine kancelarije.

Terehov kaže da su gradu sada očajnički potrebne nove bolnice, škole i obdaništa, kao i kancelarije za svoj nekada uspešan IT sektor. Gradonačelnik je dodao da bi svaka veća zgrada, škola, vrtić trebalo da ima i sklonište za bombe, a stambene zgrade treba da budu opremljene podzemnim parking prostorima koji se mogu preurediti za upotrebu u hitnim slučajevima.

Terehov je rekao Fosteru da bi takođe želeo da dobije „centar grada koji bi postao jedan od vrhunaca Evrope“, dodajući da planira da uvede visokotehnološku arhitekturu, uz očuvanje „tkanine bogate kulturne istorije grada“ popravkom ili očuvanje postojećih ili oštećenih objekata.

Foster je obećao da će „sakupiti najbolje umove sa najboljim veštinama planiranja, arhitekture, dizajna i inženjeringa na svetu“ kako bi što pre počeli da rade na projektu. On je takođe izjavio da će nastojati da dovede ukrajinske arhitekte i dizajnere da doprinesu rekonstrukciji.

„U duhu kombinovanja planetarne svesti sa lokalnom akcijom, nastojao bih da okupim vrhunske ukrajinske talente sa svetskom stručnošću i savetima“, rekao je Foster.

Ovaj 86-godišnji arhitekta se smatra jednom od ključnih ličnosti u britanskoj modernističkoj arhitekturi i veoma je cenjen zbog svog rada na futurističkim zgradama kao što su Kornišin i Milenijumski most u Londonu, Rajhstag u Berlinu i kampus Apple Park u Kaliforniji.