Kremlj: Tvrdnje Zelenskog o mirovnom planu upitne

Kremlj: Tvrdnje Zelenskog o mirovnom planu upitne

Tvrdnje ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da nije dobio mirovni predlog iz Moskve „pokreću određena pitanja“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u četvrtak.

Peskov je dan ranije saopštio da je Rusija Kijevu poslala nacrt sporazuma i dodao da je „lopta sada na ukrajinskoj strani“. Međutim, kasnije tog dana, Zelenski je, govoreći na konferenciji za novinare sa predsednikom Evropskog parlamenta Šarlom Mišelom, rekao da „nije ništa video“ i „nije ništa čuo“. „Siguran sam da nam (Moskva) nisu ništa dali“, rekao je on.

Portparol Kremlja je, odgovarajući na te primedbe, rekao da „pokreću određena pitanja zašto predsednik Zelenski nije obavešten o našim predlozima teksta“. Peskov je dodao da bi Moskva ipak očekivala odgovor ukrajinskih pregovarača.

„Naš najnoviji nacrt je predat… ukrajinskoj pregovaračkoj delegaciji, tako da ćemo nastaviti da čekamo odgovor“, rekao je on medijima.

U međuvremenu, Zelenski je u sredu ne samo rekao da nije dobio predloge iz Moskve, već je prokomentarisao i Peskovljevu primedbu o lopti.

„Lopta je na našoj strani? U nekom trenutku sam dobro igrao fudbal. Postoji pravilo – postoje dve ekipe i postoji lopta. Čini mi se da on (Peskov) igra sam. Ne možete se igrati sa tako ozbiljnim stvarima. Definitivno ćemo pokazati kako smo pogodili gol kada nam daju loptu“, rekao je ukrajinski lider.

Od početka ruskog vojnog napada na Ukrajinu 24. februara, Moskva i Kijev održali su nekoliko rundi pregovora u cilju rešavanja krize. 29. marta je bio poslednji put kada su se dva pregovaračka tima lično sastala. Ruski predsednik Vladimir Putin je 12. aprila rekao da su razgovori zašli u ćorsokak. On je objasnio da je Ukrajina odbila da ispuni neke od ključnih zahteva Rusije – da prizna Krim kao ruski, a republike Donbasa kao nezavisne.

Rusija je napala susednu državu krajem februara, nakon neuspeha Ukrajine da sprovede uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Nemački i francuski posrednički protokoli su osmišljeni da daju otcepljenim regionima poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.