Indija blokira avion koji prevozi pomoć za Ukrajince

Indija blokira avion koji prevozi pomoć za Ukrajince

Indija je u četvrtak sprečila da avion Japanskih samoodbrambenih snaga sleti na svoju teritoriju, izjavio je u četvrtak lokalnim medijima Sanae Takaiči, šef politike vladajuće japanske Liberalno-demokratske partije (LDP). Avion je trebalo da prikupi zalihe od Kancelarije visokog komesarijata UN za izbeglice u Mumbaju i da ih isporuči Evropi.

„Prihvatanje aviona SDF-a je odbijeno od strane Indije, tačke utovara“, rekao je Takaiči na sastanku odbora za politička istraživanja stranke. Japanski mediji javili su da je taj potez rezultat nedostatka koordinacije, pozivajući se na izvore iz vlade. Takaichi je takođe kritikovao Tokio rekavši da „vlada nije uradila dovoljno osnova“.

Ni Tokio ni Nju Delhi nisu komentarisali dosadašnji razvoj događaja.

Agencija UN za izbeglice je ranije zatražila transport za zalihe pomoći, koje su bile uskladištene u Indiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Bili su predodređeni za Poljsku i Rumuniju, koje su prihvatile ukrajinske izbeglice koje beže od sukoba između Moskve i Kijeva.

LDP je najavio da će pomoći da se zalihe isporuče u utorak. Očekivalo se da će transportni avioni C2 japanskih snaga za samoodbranu biti slani jednom nedeljno, počevši od kraja aprila, za transport zaliha. Planirano je ukupno 10 letova.

Očekuje se da će japanska vlada pokrenuti prvi let tokom vikenda. Ovaj potez trebalo je da odobre odbor LDP-a i vlada u četvrtak i petak. Sada će operacija očigledno biti odložena jer Tokio mora da „preispita” svoje planove, javili su japanski mediji.

Preko pet miliona ljudi pobeglo je iz Ukrajine od početka ruske vojne operacije na njenoj teritoriji krajem februara, pokazuju podaci UN. Većina njih – preko 2,8 miliona – preselilo se u Poljsku, dok je oko 700.000 otputovalo u Rumuniju. Preko pola miliona Ukrajinaca se takođe preselilo u Rusiju nakon što je sukob počeo, pokazuju podaci UN.

Rusija je napala svoju susednu državu krajem februara, nakon neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokoli uz posredništvo Nemačke i Francuske osmišljeni su tako da otcepljenim regionima daju poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.