Zelenski: Stradalo 1.126 ukrajinskih civila

Zelenski: Stradalo 1.126 ukrajinskih civila

Od 21. aprila potvrđene su informacije o smrti 1.126 ukrajinskih civila, uključujući 40 dece, koje su ruske snage ubile širom Kijevske oblasti.

To je rekao predsednik Volodimir Zelenski, koji je govorio u video obraćanju portugalskom parlamentu, koje je takođe emitovano na nacionalnom teletonu, prenosi Ukrinform.

Samo u Kijevskoj oblasti od danas – jer nisu pronađena sva groblja – ubijeno je 1.126 Ukrajinaca, uključujući 40 dece“, rekao je Zelenski.

Istovremeno je naglasio da su u Černigovu, Sumi, Harkovu i drugim regionima Ukrajine, gde su ruske trupe izvršile invaziju, priredile isti „pakao“ kao u Borođanki ili Buči.

„Evo samo jednog primera. U selu Jahidne, Černigovska oblast, okupatori su sve meštane sela oterali u podrum lokalne škole i tu ih držali nedeljama. To je mala seoska škola, mali podrum u kome je oko 10 ljudi umrlo od samo gušenje. Najmlađe dete koje je držano u podrumu imalo je 3 meseca, a najstarija osoba 93 godine. Ukupno je u podrumu bilo oko 400 ljudi. Više od tri nedelje im je bilo zabranjeno da napuštaju taj podrum. mesto 24/7, čak i na toalet, a kada je neko tražio da izađe po odeću za decu, okupatori su tražili da pevaju rusku himnu. Tako su se zabavljali ruski vojnici, to osećaj nekažnjivosti koji su imali“, rekao je Zelenski.