Kina je testirala hipersoničnu protivbrodsku raketu

Kina je testirala hipersoničnu protivbrodsku raketu

Kineska vojska je očigledno probno ispalila svoju najnapredniju brodsku hipersoničnu raketu – nazvanu IJ-21 ili „Eagle Strike-21“ – uoči proslave 73. godišnjice mornarice, izvestio je u četvrtak South China Morning Post (SCMP) sa sedištem u Hong Kongu. .

Kratak video snimak koji se pojavio na društvenim mrežama pokazuje nešto što se čini da je raketa IJ-21 lansirana sa kineskog ratnog broda Tip 055 – najvećeg i najnaprednijeg razarača kineske mornarice, navodi SCMP.

Za sada je dostupno nekoliko detalja o raketi. Pozivajući se na kineske stručnjake za odbranu, SCMP je izvestio da bi mogao imati domet od 1.000 do 1.500 kilometara (621 do 932 milje) i da je dizajniran da gađa grupe za napade na nosačima aviona.

„Brodska raketa IJ-21, koja ima domet do 1.000 km, može da pogodi bilo koji brod u udarnoj grupi nosača aviona“, rekao je mornarički analitičar iz Pekinga Li Jie za SCMP. Razarači Tip 055 imaju do 112 ćelija za vertikalno lansiranje raketa, dodaje list.

Ovu vest su preneli zapadni mediji, uključujući The Times, koji je u četvrtak rekao da bi projektil mogao predstavljati „rizik“ za američke nosače aviona.

„Video snimci lansiranja IJ-21, sa krstarice tipa 055 Renhai, izazvali su upozorenja analitičara da hipersonična raketa predstavlja još veću pretnju za američke nosače aviona od nosača DF-21 i DF-26. kineska mornarica već koristi balističke rakete ubice“, navodi list.

Kineski zvaničnici za sada nisu komentarisali medijske izveštaje. Nije ni Vašington.

Razvoj događaja dolazi usred rastućih tenzija između Pekinga i Vašingtona zbog Tajvana. Kina smatra ostrvo neotuđivim delom svoje teritorije. Tajvan je samoupravan od 1949. godine, ali nikada nije zvanično proglasio nezavisnost od Kine, tako da Peking na njega gleda kao na otcepljenu teritoriju pod svojom politikom jedne Kine.

Peking je takođe upozorio da, iako preferira mirno rešenje za reintegraciju ostrva, neće oklevati da upotrebi silu ako Tajpej pokuša da prekine veze sa kontinentalnom Kinom.

Uprkos tome što je od 1979. priznao Peking kao jedinu legitimnu vlast u Kini, Vašington ne održava zvanične diplomatske odnose sa Tajvanom, dok aktivno podržava njegovo nastojanje za nezavisnost i snabdeva ga oružjem.

Prošle nedelje, kineska vojska je izvela velike vežbe u Tajvanskom moreuzu usred posete delegacije američkog Kongresa Tajpeju.