KoSSev: Završen sastanak u Briselu, nema dogovora

KoSSev: Završen sastanak u Briselu, nema dogovora

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi potvrdio je da sastanci u Briselu nisu rezultirali bilo kakvim dogovorom sa Srbijom, objavio je dopisnik Kohe Augustin Paljokaj.

„Ne, nažalost ne mogu da saopštim dobre vesti. Naša radna grupa je juče ponovo pokušala da izađe sa nacrtom predloga koji bi nam danas bio prosleđen na diskusiju. Nažalost, nema spremnosti srpske strane da dogovorimo moguće rešenje u okviru predviđene treće tačke sporazuma od 30. septembra“, rekao je Bisljimi, a prenosi KoSSev .

Oko 17.30 završeni su sastanci kojima je posredovao evropski komesar za dijalog Miroslav Lajčak, na kojima se razgovaralo o registarskim tablicama i drugim pitanjima.

„Za ovih šest meseci imali smo vrlo malo interesovanja sa srpske strane da se pozabavimo zahtevima predviđenim tačkom 3. Umesto toga, oni su se bavili marginalnim elementima, koji pokazuju da jednostavno žele da sabotiraju rad radne grupe. I danas, kada smo bili suočeni sa gorkom činjenicom da srpska strana ne želi rešenje, pokušali smo da pronađemo prelaznu opciju, prebacujući odgovornost radne grupe na glavne pregovarače na period od 30 dana. Ni ovde Srbija nije bila spremna da sarađuje, tako da mogu da kažem da je propala ideja da se postigne dogovor o registarskim tablicama“, kazao je Bisljimi.

Privremeni sporazum o registarskim tablicama između Kosova i Srbije ističe večeras.

Lajčak je ranije na Tviteru objavio,  uz fotografije sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine Petrom Petkovićem i Besnikom Bislimijem, da dnevni red uključuje probleme registarskih tablica i implementacije prethodnih sporazuma iz dijaloga, kao i pripremu terena za sledeći sastanak na visokom nivou.