Rusija objavila prvi video snimak posade potopljenog ratnog broda

Rusija objavila prvi video snimak posade potopljenog ratnog broda

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak na kojem se vidi posada vodećeg broda Crnomorske flote Moskva, koji je potonuo u četvrtak nakon požara na brodu.

Snimak, koji nema zvuk, postavljen je u subotu na Telegram kanalu ministarstva. Na njemu je prikazano kako se procenjuje da je oko 100 mornara stajalo u redu tokom sastanka u krimskom lučkom gradu Sevastopolju sa glavnokomandujućim Ratne mornarice admiralom Nikolajem Jevmenovim i komandom Crnomorske flote.

„Admiral Nikolaj Jevmenov je obavestio posadu krstarice da će oficiri, vezisti i mornari nastaviti da služe u mornarici“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Takođe je uvereno da će „tradicije gardijske raketne krstarice Moskva biti pažljivo očuvane i nastavljene“, u skladu sa dugogodišnjom praksom mornarice.

Ruska vojska je u četvrtak saopštila da je „Moskva“ potonuo dok je bio vučen u luku u lošim uslovima na moru. Ministarstvo odbrane saopštilo je da je trup ratnog broda oštećen u eksploziji municije koju je izazvao požar na brodu u sredu.

„Moskva“ je navodno bila oko 90 kilometara južno od ukrajinskog lučkog grada Odese u sredu kada je izbio požar na brodu. Ruska vojska je saopštila da je posada evakuisana obližnjim brodovima Crnomorske flote i prebačena u Sevastopolj.

Broj posade na brodu kada je izbio požar nije saopšten. 2009. godine, kada je krstaricu u Novorosijsku posetio tadašnji predsednik Dmitrij Medvedev, na brodu je bilo 416 članova posade, uključujući 38 oficira.

Pre nego što je ruska vojska dala svoj izveštaj o požaru na brodu Moskva, Kijev je tvrdio da je brod pogođen ukrajinskim protivbrodskim projektilima. Načelnik vojne administracije Odeske oblasti Maksim Marčenko izjavio je u sredu uveče da su ukrajinske rakete Neptun ispaljene iz Odese „veoma ozbiljna šteta“ na Moskvi.

Ratni brod je porinut 1979. godine, a u službu je ušao 1982. godine pod imenom Slava. Preimenovana je 1996. Krstarica je ranije pružala zaštitu ruskim snagama u Siriji

Rusija je napala susednu državu krajem februara, nakon neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Nemački i francuski posrednički protokoli osmišljeni su da otcepljenim regionima daju poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.