Američka tvrdnja o ratnim zločinima „zapanjujuće licemerna“, kaže kongresmenka

Američka tvrdnja o ratnim zločinima „zapanjujuće licemerna“, kaže kongresmenka

Američki predstavnik Ilhan Omar (D-Minesota) je navodno nazvao ključnim potencijalnim kamenom spoticanja u nastojanju predsednika Džoa Bajdena da se Rusija procesuira za navodne ratne zločine u Ukrajini: Vašington čak nije ni član međunarodnog suda koji bi vodio istragu .

Međunarodni krivični sud (ICC) je osnovan posebno za procesuiranje velikih slučajeva kao što su ratni zločini, uključujući genocid, kada neka zemlja odbije da istražuje zločine koje su navodno počinili njeni državljani. S obzirom da Bajden i drugi zapadni lideri optužuju Rusiju i predsednika Vladimira Putina da su počinili ratne zločine u Ukrajini, MKS je logičan entitet koji treba da preuzme slučaj. U stvari, sud je počeo da istražuje sukob u Ukrajini nekoliko dana nakon što je Moskva započela svoju vojnu ofanzivu u februaru.

Međutim, kako je istakao Omar, čak i dok Vašington pokušava da predvodi napore za prikupljanje dokaza koji bi mogli biti podneti MKS-u i Međunarodnom sudu pravde, još uvek se nije pridružio redovima nacija koje su pod jurisdikcijom MKS-a. Sud zasnovan na sporazumima formiran je u skladu sa Rimskim statutom iz 1998. godine, ali su SAD odlučile da svoje vojne snage ne podležu nadležnosti MKS-a. U stvari, Vašington je uveo sankcije MKS-u 2020. jer je sud ispitivao navodne ratne zločine američkih snaga u Avganistanu.

„Bilo bi zapanjujuće licemerno podržati istragu o Rusiji dok se protivi samom postojanju suda kao nečlan“, rekao je Omar za Business Insider. Ona je u četvrtak predstavila nacrt zakona o pridruživanju sudu, rekavši da bi najbolji način da podrži istragu o Rusiji bio pridruživanje međunarodnom telu koje će sprovesti istragu.

MKS sa sedištem u Hagu ima 123 zemlje članice. Rusija, koja nikada nije ratifikovala sporazum, povukla je svoj potpis sa Rimskog statuta 2016. godine, nakon što je sud aneksiju Krima klasifikovao kao okupaciju. Kina i Izrael su takođe odbili da se pridruže MKS.

Državljani država koje nisu članice mogu biti krivično gonjene za zločine koji su navodno počinjeni u zemljama članicama MKS – odredba koju SAD nikada nisu prihvatile. Neuspeh Vašingtona da se pridruži sudu je „najveća prepreka koju imamo da tirane poput Vladimira Putina pozovemo na odgovornost“, rekao je Omar. „Vreme je da se pridružimo Hagu.

SAD su ukinule ulaznu vizu koju su izdale tužiocu MKS-a 2019. godine, navodno zato što je ona istraživala moguće ratne zločine američkih snaga i njihovih saveznika u Avganistanu. Situacija u Ukrajini mogla bi da promeni stavove SAD o sudu, rekao je senator Lindzi Grejem (R-Južna Karolina) za Njujork tajms prošle nedelje.

„Rekao bih da je ovo jedno od većih Putinovih dostignuća“, rekao je Grejem. „Nisam mislio da je to moguće, ali on je to uradio – a to je za njega da rehabilituje MKS u očima Republikanske partije i američkog naroda.