Markarova: Prestanimo da ruske diplomate nazivamo „diplomatima“

Markarova: Prestanimo da ruske diplomate nazivamo „diplomatima“

Ruske diplomate koje šire laži u pokušaju da opravdaju i brane ruska zverstva u Ukrajini su ista vrsta agresora koji zaslužuju međunarodno suđenje i nemaju pravo da se nazivaju „diplomatama“, izjavila je ambasadorka Ukrajine u Sjedinjenim Državama Oksana Markarova, prenosi dopisnik Ukrinforma.

„Nažalost, svi oni besramno lažu. To se ne odnosi samo na one u Ujedinjenim nacijama, već i na njihove predstavnike u Organizaciji američkih država, čiji sam i ja predstavnik Ukrajine. To važi i za ambasadora (Rusije) Sjedinjenim Američkim Državama – prim. aut.) Antonov, koji se s vremena na vreme pojavljuje na određenim platformama da širi narative Kremlja“, rekla je ambasadorka.

Ona je naglasila da je sada situacija u svetu postala „crno-bela” zahvaljujući novinarima koji svetu govore celu istinu, dok Rusija samo laže.

„Već sam prestala da nazivam ruske oružane snage „oružanim snagama“ jer su to banda ratnih zločinaca koji zlostavljaju decu, žene i druge civile. Takođe je vreme da se ruske diplomate prestanu nazivati „diplomatima“. I ne zaboravimo da je posle Drugog svetskog rata svim nacističkim diplomatama suđeno na isti način kao nacistima koji su ubijali i palili ljude u gasnim komorama“, rekla je Markarova.

Ona je istakla da na kraju niko od njih neće izbeći odgovornost za svoje postupke i uverenja. I zato sada svako u Rusiji, bez obzira na profesiju, mora da napravi svoj ljudski izbor: da li ste na strani zla i ratnih zločinaca, što vas čini i ratnim zločincem, ili na drugoj strani.

I ovaj izbor moraju da naprave svi, ne samo diplomate, ne samo vojska ili biznis, već svi“, rekla je ambasadorka.

Predstavnici ruskih diplomatskih misija kako u međunarodnim organizacijama tako i u stranim prestonicama pokušavaju da opravdaju agresiju Rusije u Ukrajini. Međutim, u prvim nedeljama najnovije invazije, 2. marta, ukupno 141 zemlja UN glasala je za rezoluciju „Agresija na Ukrajinu” kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu i zahteva da Rusija odmah povuče trupe sa ukrajinske teritorije.