Eparhija Moskovske patrijaršije u Ukrajini prekida veze sa ruskom crkvom

Eparhija Moskovske patrijaršije u Ukrajini prekida veze sa ruskom crkvom

Sveštenstvo Viničke eparhije Ukrajinske pravoslavne crkve (Moskovske patrijaršije) osudilo je rat Rusije protiv Ukrajine i postavilo pitanje nezavisnosti od Ruske pravoslavne crkve.

Sveštenici su apelovali na mitropolita viničko-barskog Varsonofija da po okončanju rata pokrene Arhijerejski sabor koji bi razmotrio navedeno pitanje, prenosi Ukrinform pozivajući se na pres-službu eparhije.

„Osuđujemo izdajničku invaziju Rusije na teritoriju nezavisne Ukrajine i pokretanje rata protiv ukrajinskog naroda i pozivamo na što skoriji prekid neprijateljstava. Bez političkih motiva ili opravdanja invazije, koje nudi Rusija, ma kako lepo zvuče, vrede jedne kapi krvi koja je prolivena“, navodi se u obraćanju.

Konstatujući „sa velikim bolom i razočaranjem“ činjenicu da su poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril i pojedini govornici Moskovske patrijaršije, u dogovoru sa ruskim političkim vrhom, umesto da osude invaziju na Ukrajinu, više puta pokušavali da opravdaju dejstva ruskih trupa, sveštenstvo postavlja pitanje pune nezavisnosti i samoregulacije svoje crkve, uz održavanje kanoničnosti i evharistijskog opštenja sa svim pomesnim pravoslavnim crkvama.

„S obzirom na sve navedeno, molimo Vaše Visokopreosveštenstvo da prenese našu molbu Predstojalju Ukrajinske Pravoslavne Crkve Njegovom Blaženstvo Mitropolitu Onufriju da sazove Arhijerejski Sabor naše Crkve nakon završetka ratnih dejstava u Ukrajini“, zaključuje se u obraćanju.

Kako je saopšteno, narodna poslanica Oksana Savčuk uložila je u ukrajinski parlament predlog zakona „O zabrani Moskovske patrijaršije u Ukrajini“.

Nakon što je Rusija pokrenula punu invaziju na Ukrajinu, pojedini sveštenici Ukrajinske pravoslavne crkve (MP) prestali su da obeležavaju pomen moskovskog patrijarha Kirila tokom bogosluženja.